Rakentajaksi sattuman kautta

Kivitalorakentajaksi voi päätyä myös sattuman kautta. Espoolaisen perheen piti nimittäin muuttaa kerrostaloon, mutta toisin kävi. Nyt perhe asuu uudessa kivitalokodissaan, jossa yhdistyvät edellisen kodin hyvät puolet ja kerrostalohaaveisiin liittyneet arjen helppous ja mainio sijainti.

Suunnitelmissa ei ollut rakentaminen, kun espoolainen perhe alkoi etsiä uutta asuntoa. Pesä alkoi tyhjetä, perheen omakotitalo oli juuri myyty ja mielessä siinsi helppo arki kerrostalossa. Kohtalo kuitenkin puuttui peliin: Ensimmäinen kevät vuokralla kerrostaloasunnossa osoitti, ettei heitä ollutkaan tehty kerrostaloasujiksi. Sitten kadulla tuli vastaan tuttu henkilö, joka kertoi omasta rakennusprojektistaan lähiseudulla. Se sai perheen tutkimaan, liekö heidän toivealueellaan tontteja myynnissä, ja olihan siellä. Niinpä kerros- ja rivitalohaaveet päätettiin unohtaa ja Espooseen ruvettiin rakentamaan Lammi Kivitaloa, joka tarjoaa perheen toivomaa helpompaa arkea.

Vaivaton elämä pidettiin kirkkaana mielessä koko suunnitteluprosessin ajan. Talon ympärille ei tule lainkaan nurmea, jotta pihan hoitaminen ei vaadi jatkuvaa työtä. Lisäksi autokatoksesta pääsee sisään kuivin jaloin ja ilman lumitöitä. Kaikki asumisen päätoiminnot sijaitsevat sisääntulokerroksessa, jotta talossa pärjää hyvin vielä sittenkin, jos portaiden kulkeminen muuttuu iän karttuessa hankalaksi.

Rinteeseen rakennetun talon yläkerrassa on suuri avoin tila, johon sijoitettiin keittiö ja olohuone. Isot ikkunat avautuvat etelään ja länteen. Ikkunoiden takaa löytyy suuri terassi ja lasipinta liukuu tarpeen vaatiessa sivuun, jolloin sisä- ja ulkotilat nivoutuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Avaran ja väljän oleskelutilan lisäksi yläkerrasta löytyy pari makuuhuonetta sekä kylpyhuone ja kodinhoitotila. Tilankäytöllisesti painopiste on kuitenkin oleskelussa, sillä perhe halusi panostaa yhteisiin tiloihin ja rakentaa yksityiset tilat tiiviimmin.

Alakertaan taas sijoitettiin saunaosasto, arkiolo- ja vierashuoneet, varasto sekä musiikki- ja harrastushuoneena toimiva monitoimitila. Alas tehtiin myös oma terassi, jotta sauna jälkeen pääsee vilvoittelemaan pihalle.

Monen päätöksen palapeli

Perheen edellinen omakotitalo oli sekin ollut kivitalo, joten kodiksi. Kivitalo koettiin kestävänä ja luotettavana ratkaisuna, joka sopi hyvin myös arvokkaalla alueella sijaitsevan tontin vaatimuksiin. Lisäksi perheen äidin mukaan kivitalo tuntuu tukevalta jalkojen alla.

Tarjoukset pyydettiin kahdelta kivitalotoimijalta ja hintakilpailu oli tiukka. Lammi Kivitaloon perhe päätyi lopulta sekä hinnan että teknisten yksityiskohtien ansiosta: ammattirakentajilta saadut kommentit puolsivat valintaa ja yrityksen vahva brändi teki päätöksestä helpon.

Talon perustukset valettiin lokakuun puolivälin tienoilla ja jouluna uusi koti oli harjakorkeudessaan katto, ovet ja ikkunat paikoillaan. Tammikuussa rakennus kytkettiin maalämpöjärjestelmään ja toukokuun lopulla, kolme viikkoa alkuperäistä aikataulua aiemmin, perhe pääsi muuttaman kivitalokotiinsa.

Rivakasti edennyt rakennusprojekti sujui hyvin, vaikka rakentamiseen jonkin verran myös itse, mutta suurin työnsarka oli kokonaisuuden hallinnoimisessa: perheen isä toimi vastaavana mestarina ja äiti piti kustannuspuolen langat käsissään. Molemmat ovat työskennelleet rakennusalalla, mutta siitä huolimatta opittavaa on ollut paljon.

Työtä hallinnoimisessa piisasi osin siksi, että projekti oli pilkottu atomeiksi ja jokainen pienikin pala vaati huolellista perehtymistä ja lukuisia päätöksiä. Tapa oli työläs, mutta näin perhe pääsi vaikuttamaan jokaiseen yksityiskohtaan. Ensimmäistä kertaa taloa rakentavia he kuitenkin kehottavat pilkkomaan kokonaisuuden kookkaampiin paloihin ja ostamaan isompia urakkakokonaisuuksia kerrallaan. Lisäksi he suosittelevat palkkaamaan vastaavan mestarin, joka todella osallistuu työnjohtotehtäviin. Hänen palkkaansa kulutetut eurot nimittäin maksavat itsensä takaisin projektin aikana.

Kustannusten hallinnassa perhe neuvoo rakentajia olemaan tarkkana. Yllätyksiltä ei voi koskaan välttyä, mutta jokainen pala pitäisi käydä läpi ennakkoon niin, että materiaalien ja lisätyötuntien hinta on selvillä ja sovittuna jo ennen kuin työhön ryhdytään.