Rakentaminen kannattaa aina – näistä asioista hyödyt epävarmoinakin aikoina

Omakotitaloasuminen on edelleen suomalaisten halutuin asumismuoto. Omaa tilaa ja omaa pihaa arvostetaan, ja etätyöt ovat jopa lisänneet tarvetta arjen ja vapaa-ajan asumisen yhdistämiselle. Miten asumisen toiveet yhdistyvät tilanteeseen, jossa inflaatio ja hintojen nousu huolestuttavat? Kysyimme asiantuntijoilta, uskaltaako oman talon rakennustyöt aloittaa keväällä 2024.

Kun korona-ajan rakennusbuumi vaihtui sodan aiheuttamaan epävarmuuteen, monet omakotirakentajat jäivät epäröimään suunnitelmiensa toteuttamista. Vuonna 2022 Suomeen rakennettiin vajaa 11 000 uutta pientaloa, ja vuoden 2023 luku tulee laskemaan merkittävästi. Uudessa tilanteessa myös suunnitelmia on viety kohti entistä tehokkaampia neliöitä ja energiaratkaisuja. Tätä taustaa nähden haastattelemamme asiantuntijat näkevätkin vuoden 2024 rakentajille hyötyä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Juuri nyt hyödyt siitä, että tekijöillä on tilaa

Tarjouksia pyydetään talotoimittajilta nyt paljon, mutta kauppoja tehdään viime vuosia hitaammin. Se tarkoittaa, että ensi kevään rakentaja voi vielä hyötyä nopeammista lupaprosesseista sekä materiaalien ja työvoiman helpommasta ja nopeammasta saatavuudesta.

Valmiissa talossa pääset nopeasti kiinni energiasäästöihin

Laadukkaan kivitalon rakentaja säästää energiakustannuksissa ja voittaa asumisen laadussa. Kivitalossa on lähtökohtaisesti energiatehokas rakenne, minkä lisäksi asumiskustannuksiin voi vaikuttaa omilla lämmitys- ja energiavalinnoilla, kuten maalämmöllä, takkavalinnoilla ja aurinkopaneeleilla.

Asiantuntijat näkevät jo uskoa tulevaan

Missä mennään loppuvuonna 2023? Pyysimme asiakkaidemme puolesta napakat näkemykset kolmelta pientalorakentamisen asiantuntijalta. Vastaajina olivat Jouni Vihmo Rakennusteollisuus RT ry:stä, Aarne Jussila Rakennustutkimus RTS Oy:stä sekä Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuus PTT ry:stä.

1. Millaisia positiivisia signaaleja rakennusalalla on nyt näköpiirissä?

Jouni Vihmo:
Maailmantalouden kasvuennusteita nostetaan nyt ylös. Se tarkoittaa, että pahimmat skenaariot eivät ole toteutumassa. Kuluttajien luottamus, samoin asuntokauppa, ovat toipumaan päin. Tällä hetkellä negatiivisia signaaleja on selvästi enemmän kuin positiivisia, mutta on syytä muistaa että maailmantalous kasvaa tänäkin vuonna lähes 3 % tahtiin, ja Suomen talous ei ole romahtamassa. Inflaatio on pysynyt sitkeänä, mutta hidastuu nyt vauhdilla. Korkojen nousu on todennäköisesti pysähtynyt, ja ensi vuodelle ennakoidaan jo kolmea koronlaskua.

Aarne Jussila:
Kuluttajan luottamus on ollut pohjalla, mutta on nyt lähdössä nousuun. Tarjouskantaa on paljon, ja nyt tarjoukset alkavat kääntyä kaupoiksi.

Kimmo Rautiainen:
Suomalaiset haluavat edelleen asua omakotitalossa. Tarjouspyyntöjä tehdään, vaikka lopullisia päätöksiä onkin lykätty. Koronan jälkeen kaupunkien omakotitalotonttien tarjontaa on lisätty. Myös sähkön hinta on tasoittunut.

2. Mitkä seikat puoltavat oman kodin rakentamista keväällä 2024?

Jouni Vihmo:
Korkojen ennakoidaan laskevan. Kustannusten nousu tasaantuu ja rakennusyhtiöiden tarjoushalukkuus kasvaa. Myös työvoiman saanti helpottaa. Voi myös sanoa, että jos oma talous on kunnossa, aina on hyvä hetki rakentaa.

Aarne Jussila:
Työvoimaa on nyt hyvin tarjolla. Myös rakennusmateriaalien saatavuus on hyvä.

Kimmo Rautiainen:
Rakentamisen hiljenemisen myötä luparuuhkat ovat purkautuneet. Kun normaali käsittelyaika on ollut helposti jopa puoli vuotta, nyt luvan voi saada jopa kuukaudessa.

3. Mikä on tämän hetken ennuste inflaation kehittymisen ja viitekorkojen kehittymisen suhteen?

Jouni Vihmo:
Inflaatio on pysynyt harmillisen sitkeänä, mutta korkojen nousut näyttäisivät olevan ohi tällä erää. Ensi vuodelle ennakoidaan jo kolmea koronlaskua.

Aarne Jussila:
Sekä inflaation että viitekorkojen pahin nousu näyttää hiljalleen olevan taittumassa.

Kimmo Rautiainen:
Inflaation mittarina käytettävä kuluttajahintaindeksi on laskussa. Jos inflaatio laskee, viitekorko tullee olemaan 4 % hujakoilla vuoden 2023 loppuun.

4. Onko rakennuskustannusten osalta odotettavissa laskua?

Jouni Vihmo:
Kustannusten nousu on jo tasaantunut, ja oletus on, että se hidastuu edelleen selvästi. Voimakasta laskua ei kuitenkaan uskalla ennustaa. Energian hinta on tullut alas.

Aarne Jussila:
Työvoiman hyvä saatavuus mahdollistaa esimerkiksi talopaketin rakennuttamisen pienemmillä kustannuksilla.

Kimmo Rautiainen:
Rakentamisen hiljeneminen vähentää korotuspaineita. Sen sijaan lähivuosina energiatehokkuusvaatimusten tiukkeneminen saattaa nostaa kustannuksia.

5. Millaiset omakotitaloasumisen kustannusnäkymät ovat?

Jouni Vihmo:
Energia on keskeisin omakotitaloasumiseen vaikuttava kustannuserä. Uudet omakotitalot ovat erittäin energiatehokkaita ja lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien lisääntyminen vähentää osaltaan ostoenergian määrää.

Aarne Jussila:
Sähkön hinnannousu on jo taittunut. Uudet talot ovat energiatehokkaita, joten mahdollisuudet säästää energiakuluissa on entistä parempi.

Kimmo Rautiainen:
Jos energiatehokkuusvaatimukset nostavat rakentamisen hintaa, lopputulos eli energiatehokkuus puolestaan laskee lämmityskustannuksia.

Rakenna vakavaraisen talotoimittajan kanssa

Inflaatio on kääntynyt viime kuukausien aikana laskuun, ja uusimpien ennusteiden mukaan inflaatio olisi hidastumassa 1,0 prosenttiin vuonna 2024. Korkojen nostosykli on tullut todennäköisesti päätökseen ja korkotaso pitkällä aikavälillä asettunee 2-3 % tasolle. Samaan aikaan ensi vuonna asuntomarkkinoilla nähdään jo piristymistä asuntojen hintojen kääntyessä maltilliseen nousuun.

Rakennusprojektissa luottamusta tarvitaan nyt erityisen paljon myös talotoimittajaan – kokenut ja vakavarainen kumppani pysyy rakentajan rinnalla hankkeen loppuun saakka. Lue lisää Lammin Betoni Oy:n taloustilanteesta täältä.

Lammi on yli 65-vuotias suomalainen perheyritys, jolla on tahtoa ja kykyä kantaa oma osuutensa mahdollisista riskeistä rakentamisen aikana. Olemme luotettu kumppani myös rakentamisen ammattilaisille. Meille onkin tärkeää, että voimme tarjota asiakkaillemme laadukkaita osaajia ylläpitämämme verkoston kautta.

Positiivisia merkkejä markkinassa:
Edut tällä hetkellä rakentajille:
  • Rakennusmateriaalien saatavuus on hyvä ja hinta ennakoitavissa
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelijoiden työjono on maltillinen
  • Ammattitekijöiden saatavuus on hyvä ja mahdollistaa kilpailuttamisen
  • Tonttien hinnat ovat tulleet paikoin alaspäin
  • Rakennuslupien käsittelyaika on ollut paikoin lyhyempi, mutta on hyvä olla ajoissa liikkeellä, jos ruuhkautumista alkaa tapahtua
  • Patoutunut kysyntä saattaa äkillisesti purkautuessaan aiheuttaa hintojen nousua ja saatavuusongelmia. Aloittamalla rakennushankkeen nyt rauhallisempana aikana pystyy tätä riskiä pienentämään.

Missä vaiheessa omat talosuunnitelmasi ovat? Ota yhteyttä myyntiimme ja käydään asiat yhdessä läpi.

  • Yhteystiedot

  • Täytä numero muodossa 0401234567.
  • Rakennuskohteen tiedot

Tutustu kustannusmalleihin

Mietityttääkö kivitalon rakentamisen hinta? Julkaisimme jokaiselle talomallillemme kustannusmallin, joka kuvaa kattavasti koko projektin tyypillistä kustannustasoa.