Suunnittelijaesittely: Hannele Haataja

Olemme onnekkaita, että saamme tehdä yhteistyötä monien ammattilaisten kanssa asiakkaidemme hankkeissa. Haluammekin esitellä suunnittelijoita, joiden suunnittelemia talomalleja löytyy Lammi Ideakirjasta. Olemme pyytäneet heitä kertomaan hieman itsestään ja toiminnastaan sekä suunnitteluun liittyvät vinkit omaa, uutta kotia suunnitteleville perheelle.

Esittelyssä Hannele Haataja Suunnitteluriihi J&H Oy:stä. Hannelen suunnittelemia Talomallisto-kohteita ovat Sydänmaa, Saarenta, Vaala ja Runo.

Kerro itsestäsi ja yrityksestäsi?

Olen Hannele Haataja ja olen Suunnitteluriihi J&H Oy:n perustaja sekä toimitusjohtaja. Vastaan myös yrityksemme arkkitehtisuunnittelun laadusta. Suunnitteluriihi on perustettu vuonna 2003 ja reilun 20 vuoden aikana olemme saaneet kunnian suunnitella yli 300 yksilöllistä kotia ja vapaa-ajanasuntoa ympäri Suomea painopisteen ollessa pääkaupunkiseudulla. Yrityksessämme työskentelee lisäkseni rakennuspiirtäjä, sisustussuunnittelija sekä rakennusinsinööri. Yhteistyöllämme pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kokonaisvaltaisen laadukkaasti suunnitellun ja rakennetun kodin.

Kerro hieman työhistoriastasi ja kuinka kauan olet suunnitellut pientaloja?

Työskentelin opiskeluaikana sekä valmistuttuani muutaman vuoden toimistorakentamiseen erikoistuneessa arkkitehtitoimistossa ja suunnittelin siinä ohessa myös pientaloja. Huomasin hyvin pian, että juuri kotien suunnittelu on lähimpänä sydäntäni ja että siinä pääsen hyödyntämään luovuuttani parhaiten. Sen jälkeen olenkin saanut suunnitella ihania koteja yli 20 vuoden ajan päätyökseni.

Millaiset ovat hyvät lähtökohdat ja -tiedot suunnittelulle?

Suunnittelun aluksi on mielestäni tärkeintä käydä tutustumassa rakennuspaikkaan, jolloin näkee tontin tarjoamat mahdollisuudet sekä rajoitteet. Ensimmäisessä suunnittelupalaverissa keskitymme käymään läpi rakennuttajan toiveita mahdollisimman syvällisesti. Mitä enemmän rakennuttaja kertoo elämäntyylistään ja toiveistaan, sitä luontevammin paras suunnitteluratkaisu löytyy.

Oleellisimpiin lähtötietoihin sisältyy listaus toivotuista tiloista sekä niihin liittyviä toiveita kuten niiden koko, kulkuyhteydet tilojen välillä, ilmansuunnat, sijainti useampikerroksisessa talossa jne. Lisäksi keskustellaan rakennuttajan arkkitehtuurillisista toiveista, miltä unelmakoti voisi näyttää. Rakennusprojektin budjetti on myös tarpeen olla tiedossa, jotta pystytään suunnittelemaan sen sallimissa raameissa.

Jokaisella suunnittelijalla on oma tyyli, joka näkyy suunnittelukohteissa. Mistä tunnistaa suunnittelemasi talon?

Minun suunnittelema talo on aina arkkitehtuuriltaan kaunis kokonaisuus, joka kätkee sisäänsä viihtyisän ja ihmisen hyvinvointia tukevan kodin, jossa on hyvä elää. Onnistunut suunnittelukokonaisuus perustuu mielestäni arjessa toimivaan ja asukkaidensa elämäntyyliä tukevaan pohjaratkaisuun, joka voi tarjota myös arkeen pientä luksusta. Luon mielelläni arkkitehtuuria, jossa on jotain omaleimaista ja joka saa talon tuntumaan juuri omalta kodilta.

Vinkkisi omaa, uutta kotia suunnitteleville perheille?

Tontin valinta on yksi rakennushankkeen tärkeimpiä päätöksiä. Arkkitehdin voi ottaa avuksi jo valintavaiheessa, jolloin pystytään olemaan varmoja, että kyseisen tontin ominaisuudet ja kaavamääräykset mahdollistavat toiveiden mukaisen kodin.

Mikä inspiroi sinua suunnittelutyössäsi?

Minua inspiroi erityisesti se, että pääsen suunnittelemaan monentyyppisiä koteja erilaisille ihmisille. Inspiroidun myös aina tonteista ja miten niiden ominaisuuksista saadaan parhaat puolet esiin ja toisaalta miten ratkaistaan haasteellisemmat puolet. Tykkään myös pohdiskella erilaisia ratkaisuja totuttujen tapojen ulkopuolelta. Tuntuu hienolta keksiä aivan uudenlainen lähestymistapa johonkin asiaan, joka on perinteisesti suunniteltu tai toteutettu toisin.

Mikä on suosikkisi kaikista Lammin Talomallisto-kohteista ja miksi?

Meidän toimistomme suunnittelemista kohteista erityisesti Saarenta on mielestäni hyvin onnistunut kokonaisuus. Talo on miellyttävä ja käytännöllinen koti, jossa maltilliset neliöt on käytetty tehokkaasti hyödyksi. Saarennassa on huomioitu sisätilojen ohella myös ulkotilojen suunnittelu osaksi viihtyisää kokonaisuutta. Saarenta on inspiroinut myös monia rakentajia ja siitä löytyykin Suomesta monenlaisia variaatioita.

Arkkitehtiopiskelijoiden suunnittelema Katve voitti aikoinaan Lammin suunnittelukilpailun ja siinä on hyvin mielenkiintoisia tilaratkaisuja ja uudenlainen lähestymistapa perinteiseen harjakattoiseen arkkitehtuuriin.

Meidän kohteistamme ja ajatuksistamme voit lukea lisää verkkosivuillamme www.suunnitteluriihi.fi. Jaamme myös Instagramissa uusimpia suunnittelukohteitamme sekä ajatuksiamme.

***

Haluatko kuulla lisää? Jos tarvitset apua oman kotisi suunnittelussa, Hannelen yhteystiedot löytyvät tästä. Myös kivitalomyyjämme auttavat tarvittavien yhteistyökumppaneiden löytämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö meille täällä.

Hannele Haataja
puh. 0505949540
hannele.haataja@suunnitteluriihi.fi

Suunnitteluriihi J&H Oy