Talotarinat

Lammi Kivitalon rakentajilla on jokaisella erilainen tarina kerrottavanaan. Lue miksi kolme asiakastamme päätyivät valinnassaan juuri Lammi Kivitaloon, miten talo muovautui haaveesta toteutusvalmiiksi ja minkä vaiheiden kautta he pääsivät muuttamaan omaan kotiin.

Saat myös runsaasti rakentajien omiin kokemuksiin perustuvia neuvoja. Ne kannattaa lukea huolella – vältyt monelta turhalta virheeltä ja saat projektiisi yllättäviäkin näkökulmia.

Santaranta – talo luonnon ehdoilla

Santaranta

Simo ”Sipe” Santapukin kokemus Lammi-Kivitalojen toiminnasta on pelkästään positiivista: palvelu toimi kaikilta osin odotusten mukaisesti tai ne ylittäen – alkaen puhelimeen vastaamisesta! Sipen mukaan huomaa selvästi, että kyseessä on pitkän linjan ammattitaitoiset tekijät.

Santarannan on piirtänyt Eric Lloyd Wright, jonka tavaramerkki on orgaaninen arkkitehtuuri. Talossa ei ole yhtään 90° kulmaa. Haasteena oli siis saada rakennusharkot leikattua vaadittuihin 30° ja 60° asteen kulmiin. Lammi-Kivitalot auttoi hankkimaan ratkaisuksi timanttisirkkelin, jolla työ nopeutui ainakin kuukaudella. Lammi-Kivitalot suositteli myös kivitalorakentamisen osaavaa runkorakennusporukkaa, joka tekikin nopeaa, ammattitaitoista työtä.

Sipe dokumentoi projektinsa vaiheet tuhansilla valokuvilla ja totesi Lammi-Kivitalojen talopäiväkirjan loistoideaksi, jota itsekin olisi mielellään käyttänyt. Siitä on paitsi iloa muistojen muodossa, myös hyötyä talon tulevaa huoltoa ja remontointia varten.

Sipen vinkkejä rakentamisprojektiin

 • Hyvä vastaava mestari on painonsa arvoinen kultaa. Varmista alkajaisiksi, että saat projektiin kokeneen, luotettavan johtajan! Säästät aikaa ja hermojasi, kun voit luottavaisin mielin jättää projektin hyviin käsiin. Jos olet itse mukana tekemässä, tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tarve ”päästä pois” – hyvän projektijohtajan läsnäollessa voit huoletta ottaa lomaa.
 • Osta tontillesi ensi töiksesi merikontti – se ei maksa kokonaisbudjetissasi paljoa (noin tuhat euroa). Saat sinne kaiken materiaalin säältä suojaan ja talosi valmistuttua voit myydä kontin pois.
 • Tavaraa on yleensä helppo saada; tekeminen vie aikaa. Oikeanlaisten tekijöiden löytäminen onkin oleellista. Ei kannata tuijottaa työmiehen tuntipalkkavaatimuksia, sillä kokenut tekijä saa valmista aikaan nopeasti ja laadukkaasti ja tulee siksi lopulta edullisemmaksi. Pyydä ehdotuksia kokeneista, osaavista tekijöistä äläkä hyväksy huonoa työmoraalia tai tekemistä.
 • Muista työergonomia! Jos olet itse mukana rakentamassa, voit joko rakentaa kehoasi tai kuluttaa sitä raskaalla ruumiillisella työllä. Jokainen rakennusharkko painaa noin 25 kg, joten kokonaisen talon rakentamiseen joudut nostelemaan kymmeniä tonneja. Tee se oikealla tekniikalla, niin saat uuteen kotiisi kaupan päälle vahvemman, terveemmän kehon.
 • Hormin rakentamisessa on muistettava vesitiivistäminen. Harkoista rakennettu savupiippu on pinnoitettava tippapellin päältä niin, ettei vesi valu hormia pitkin sisään!

Sipen viimeinen vinkki irtoaa hymysuin niille, jotka rakentavat veden äärelle: tee rantaasi laituri heti – lisäät rakentamisnautintoasi!

Villa Valo – enemmän kuin koti

Villa Valo

Villa Valo katselee Kallavettä tyynenä, mäntyjen suojaamalta tontiltaan. Talo nousi rinteeseen Kuopion asuntomessuillle vuonna 2010. Sitä oli tosin suunniteltu jo vuosia, niinkuin suuria ja tärkeitä projekteja yleensä.

Talon isännän Seppo Ylä-Herttualan työ vaatii paljon edustamista. Siksi tarkoituksena oli rakentaa edustuskelpoinen, loistokas ja kestävä koti kauniille paikalle suomalaiseen järvimaisemaan.

Kierreltyään asuntomessuilla useina vuosina rakentajat pystyivät toteamaan, ettei heidän haaveilemaansa Villa Valon kaltaista näyttävää kohdetta pystyisi Suomessa toimittamaan kovin moni toimija. Talotoimittajista oli loppusuoralle karsiutunut kaksi, joista Lammi-Kivitalot osoittautui tutkimustyön perusteella vahvimmaksi. Lammi-Kivitalo ei tuo rajoitteita vastaan, vaan taipuu yksilölliseen rakentamiseen. Esimerkiksi jännepituudet voivat olla hyvinkin pitkiä, eikä huoneita tarvi tukea pylväillä.

Ylä-Herttualat saivat apua karsintaansa projektinjohtajaltaan, joka oli tuttu jo 15 vuoden takaa ja palkattiin heti alusta asti valvomaan työtä. Tiimin kaikki jäsenet olivat kokeneita ja ammattitaitoisia, ja Lammi-Kivitalot huomasikin heti olevansa tekemisissä todellisten ammattilaisten kanssa. Tämä teki työstä juohevaa, ja Seppo Ylä-Herttuala toteaa projektin menneen juuri niinkuin pitikin.

Talon rungon pystytti Lammi-Kivitalojen suosittelma rakennusfirma, josta jäi pelkkää hyvää sanottavaa. Projektin aikana Ylä-Herttualat kuulostelivat messualueen muiden rakentajien tuskailuja, kun ongelmia syntyi yhden jos toisenkin asian kanssa. Itse he olivat siksi erittäin helpottuneita tehtyään viisaita valintoja ja kuunneltuaan ammattitaitoisten tekijöiden luotettavia neuvoja kaikkiin rakennusvaiheisiin, toimijoihin ja valittaviin tuotteisiin liittyen. Paljon nähneinä kokeneet tekijät osaavat välttyä karikoilta – tuloksena on laadukas, kestävä ja huoleton lopputulos.

Lammi-Kivitalot saa Ylä-Herttualalta kiitosta paitsi ammattimaisuutensa myös palveluhalunsa osalta. Yritys oli selvästi valmis pitkään yhteistyöhön, eikä vain myymässä rakennuspalikoita.

– Tiimini oli loistava. Jos aloittaisin alusta nyt, en tekisi juuri mitään toisin, sanoo Seppo Ylä-Herttuala.

Seppo Ylä-Herttuala neuvot tuleville rakentajille

 • Anna suunnitelmien kypsyä ajan kanssa. Käy talonäytöissä ja asuntomessuilla hakemassa ideoita.
 • Oma koti on iso investointi: vaikka budjetti olisi tiukka, niin oikeanlaisesta tekemisestä kannattaa maksaa – se on pitkällä tähtäimellä taloudellisinta. Mieluummin kannattaa mitoittaa talo jo alusta asti sen mukaiseksi, että sen pystyy toteuttamaan ilman hätäratkaisuja ja viime hetken karsintoja. Käytä siksi kaikessa ammattilaisia heti alusta asti – myös budjetin ja laskelmien laatimiseen, jotta tiedät minkä kokoiseen projektiin pystyt!
 • Ota huomioon ympäristö, johon olet rakentamassa – myös tontin viimeistelytöiden kannalta. Kokonaisuutta ja ympäristöä on syytä miettiä jo ennenkuin talo piirretään, jo infrastruktuurin ja logistiikankin kannalta.
 • Katso tulevaisuuteen: minkälaista kaavoitusta talosi ympärille on suunniteltu? Jos viereisellä tontilla alotaan tehdä räjäytystöitä heti talosi valmistuttua, putoaako silloin talosi tuore rappaus ja kannattaisiko ehkä odottaa viimeistelytöiden kanssa?
 • Kysy heiltä, jotka tietävät. Kuuntele talotoimittajasi kokemuksia.
 • Kun teet kerralla kunnolla, ei tarvitse jälkeenpäin harmitella – eikä alkaa heti suunnitella remonttia ja muutostöitä.
 • Ajattele, että rakennat kauas tulevaisuuteen. Luot historiaa talollasi, joka tulee seisomaan paikallaan ehkä yli vuosisadan. Esimerkiksi rintamamiestalot ovat pala suomalaista rakennushistoriaa ja kertovat omasta aikakaudestaan. Mitä haluat itse kertoa jälkipolville?

Villa Senior kiteytyy yhteen teemaan: meri

Villa Senior

Lars-Eric ja Viola Thylin valitsivat talotoimittajakseen Lammi-Kivitalot, joka ennakkotarkastelussa osoittautui selkeästi vahvimmaksi kivitalotoimijaksi. Lammi-Kivitalojen toimitukset ja palvelu toimivatkin moitteetta koko projektin ajan – niinkuin todellisilta ammattilaisilta voi odottaakin. Yhteyshenkilöt olivat helposti tavoitettavissa, mikä on tärkeää asiakkaan turvallisuudentunteen kannalta.

Lammi-Kivitalot tarjosi Villa Senioriin kattavan tuotepaketin, joka sisälsi runkorakenteiden lisäksi kattomateriaalit ja -ristikot, ovet ja ikkunat. Paketoitu kokonaisuus helpotti rakentamista ja säästi aikaa, kun suuri osa tarvittavasta tavarasta tuli luotettavasti yhdestä paikasta, sovitun aikataulun mukaisesti. Thylin vertaa muiden tuntemiensa rakentajien talohankkeita ja uskoo toteutuksen Lammi-Kivitalojen kanssa selvästi minimoivan rakentajan ongelmia.

Villa Senior sijaitsee Pohjanlahden rannalla, aivan meren tuntumassa. Talon länsipuolella aukeaa meri, ja valoa tulvii tasaisesti joka ikkunasta ilman eteläisen auringon voimakkainta hehkua. Pariskunta on tyytyväinen päätökseensä rakentaa kivitalo ympäristöön, jossa useimmiten on kosteata ja tuulista.

Lars-Eric Thylinin vinkit rakentamista suunnitteleville

 • Huomioi ympäristö, johon rakennat! Veden ääreen rakentavan on suunnittelussa huomioitava, että rakennusmateriaalit elävät kosteuden ehdoilla. Vaikka kivi onkin kosteuden kestävää, eivät kaikki materiaalit sitä ole. Kosteuden on päästävä pakenemaan jostakin, jottei se jää rakenteiden väliin aiheuttamaan homeongelmia.
 • Myös tuuli, aurinko ja muut elementit vaikuttavat taloosi. Ne on syytä huomioida suunnittelussa, jo ennenkuin rakennat.
 • Arkkitehti kannattaa tutustuttaa tulevan talosi ympäristöön ennenkuin piirustuksia aletaan hahmotella. Talo ei ole koskaan ympäristöstään irrallinen kokonaisuus, jonka voi vain piirtää paperille pohjois-etelä-suunnassa. Se on osa maisemaa ja sen on elettävä ympäröivän luonnon ehdoilla, ilmansuuntien kanssa toimivasti.Pysyt helpoimmin ajan tasalla toimituksista ja projektisi etenemisestä, kun hankit samalta talotoimittajalta mahdollisimman kattavan materiaali- ja palvelupaketin. Tällöin saat yhden yhteyshenkilön sen sijaan, että joutuisit jatkuvasti tavoittelemaan eri yritysten edustajia. Säästät aikaa ja vähennät päänsärkyjä!