Mittatarkka muottiharkko hissikuiluun

Hissien pääkäyttöalue on ollut uudisrakennuksissa, mutta nykyään hissejä käytetään yhä enemmän myös korjausrakentamisessa. Noin 40 % kerrostaloyhtiöistä ei ole hissiä vielä lainkaan ja ikääntyvän väestön kasvavan tarpeen vuoksi hissien jälkiasennukset yleistyvät. Hissin rakentaminen vanhaan taloon lisää tutkitusti asuntojen myyntiarvoa. Myös yhteiskunta on herännyt vanhojen asuintalojen hissittömyyteen ja tukee jopa 50 % hissirakentamisen korjauskustannuksista (lue lisää Ara:n sivuilta).

Kohteeseen sopiva hissityyppi

Vanhoihin kerrostaloihin voidaan rakentaa hissi joko porraskäytävään, rakennuksen ulkopuolelle tai huoneistotiloihin. Korjausrakennuskohteissa hissit ovat pääsääntöisesti hydraulisia, jolloin hissin konehuone voidaan sijoittaa joko porrashuoneeseen tai sen lähettyville. Markkinoilla on nykyisin myös erityisesti jälkiasennusta varten kehiteltyjä konehuoneettomia hissiratkaisuja.

Vanhaan taloon hissiä suunniteltaessa on tärkeää panostaa suunnitteluun ja hankkeen huolelliseen valmisteluun. Hissihanke vaatii aina yhtiökokouksen päätöksen ja rakennusluvan. Rakennusluvan yhteydessä on selvitettävä myös paloturvallisuutta koskevien määräysten ja ohjeiden toteutuminen.

Hissikuilun sijoitus ja toteutus

Kun vanhaan taloon lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan hissiä, on kohteeseen valittava sopiva hissikuilu. Se voidaan sijoittaa vanhan porraskuilun yhteyteen, mikäli porraskuilu on riittävän iso ja samalla uusitaan portaat. Hissikuilu voidaan sijoittaa myös huoneistotiloihin tai kokonaan rakennuksen ulkopuolelle. Kuilun sijoittaminen riippuu hissin mitoista ja talossa olevien rakenneosien liittymisestä hissikuiluun.

Hissikuilut voidaan toteuttaa joko erillisistä betonisista seinäelementeistä tai valamalla hissikuilu paikanpäällä. Mikäli hissikuilu sijoitetaan talon sisäpuolelle, tehdään se lähes aina paikalleen valamalla. Tällöin elementtejä ei pystytä yleensä käyttämään, koska niiden asentaminen yläkautta on mahdotonta seinä- tai kattorakenteita avaamatta. Paikalla valamalla tehty hissikuiluremontti on usein taloyhtiölle pienitöisin vaihtoehto.

Kustannustehokkaasti muottiharkoilla

Hissikuilujen mittamaailma riippuu siis hissivalmistajasta, käytettävissä olevasta tilasta ja hissin sijoittamisesta. Mikäli päädytään toteuttamaan hissikulu paikalla valamalla, on kuilu helpoin ja usein kustannustehokkain toteuttaa valu-, eli muottiharkoilla. Muottiharkkoja ei muurata, vaan ne ladotaan päällekkäin. Koska harkot ovat onttoja, pystytään niihin ladonnan yhteydessä asentamaan aina riittävä betoniraudoitus. Tarjoamme jokaiseen muottiharkkotyyppiin myös kulma- ja päätyharkot, joita hissikuiluissa menee usein paljon. Muottiharkoilla työ on nopea toteuttaa ja hissikuilu on helppo liittää vanhoihin rakenteisiin. Muottiharkkoja ei tarvise erikseen purkaa, vaan harkot yhdessä betonivalun kanssa muodostavat valmiin rakenteen.

Kohteeseen kuin kohteeseen

Lammin Betonin valikoimasta löytyy talon sisäpuolisiin hissikuiluihin neljä eri harkkoperhettä aina 150 mm leveästä valuharkosta 300 mm leveään valuharkkoon. Mikäli hissikuilu toteutetaan talon ulkopuolisena, meiltä löytyy kolme eri eristeharkkotyyppiä 350 mm leveästä aina passiivirakentamiseen soveltuvaan 500 mm leveään eristeharkkoon.

Harkkorakentamisen edut hissikuiluissa

 • Soveltuu erinomaisesti saneerauskohteisiin, harkkolavoja voidaan liikutella ilman nosturia esim. pumppukärryillä
 • Sekä kylmiin (valueristeharkot) että lämpimiin tiloihin (eristämättömät valuharkot)
 • Ei purkujätettä, koska harkot toimivat itsessään muottijärjestelmänä
 • Paikallavalu-/elementtirakenteeseen verrattava lujuus, ääneneristävyys ja paloturvallisuus
 • Voidaan raudoittaa ja liittää olemassa oleviin rakenteisiin
 • Nopea ja joustava toteutustapa työmaalla
 • Varastotuote: lyhyet tilausajat, nopea toimitusaikataulu
 • Valmis järjestelmä: perus-, kulma- ja päätyharkot sekä aukonylitysjärjestelmä
 • Muottiharkkoja löytyy eri leveyksinä
 • Lopputuloksena suora ja saumaton rakenne
 • Huokoinen seinärakenne on erinomainen pinnoitusalusta

Lue lisää talon sisäpuolella käytettävistä muottiharkoista »

Tutustu talon ulkopuoliseen hissikuiluun soveltuvista eristeharkoista »

Jätä meille tarjouspyyntö taloyhtiösi hissikulun harkoista »