Harkot maatalousrakentamisessa

Maatalousrakentaminen

Betoniharkkoja on käytetty koko harkkorakentamisen historian ajan maataloudessa. Harkkojen käyttöä puoltaa käsiteltävyyden lisäksi niiden soveltuvuus monimuotoisiin kohteisiin. Betonin lujuus ja kyky sietää vaativia olosuhteita ovat mahdollistaneet harkkojen käytön kosteissa ja syövyttävissäkin olosuhteissa samaan aikaan suurten kuormitusten alaisena.

Kestävyyttä kuormia vastaan

Valtaosa kuivureiden korkeista sokkeleista valmistetaan valuharkoilla. Valettu harkkorakenne kestää suurten pystysuuntaisten kuormien lisäksi myös suuria vaakasuuntaisia kuormia. Vaakasuuntaisia kuormia syntyy esimerkiksi kaatosuppilon etuseinään, jossa maanpainetta aiheutuu sokkelin korkeuden lisäksi ajoneuvon hyötykuormasta. Myös muut suurta painetta kestävät rakenteet kuten laakasiilot tai hakevarastot onnistuvat valettavilla kivillä.

Maatalouden monimuotoiset käyttökohteet

Perustukset, ulkorakennukset, konehallit ja lämpökeskukset nousevat valuharkoista nopeammin ja kätevämmin elementteihin verrattuna. Pyöreät ja kaarevat muodot erilaisissa varastoissa ja siiloissa ovat vaativia kohteita puulla muotitettavaksi. Erilaiset navetoiden ja sikaloiden kanavarakenteet, kantavat seinät ja väliseinät ulkoseiniä unohtamatta valmistuvat myös valettavilla kivillä. Myös tallit ja maneesit ovat suosittuja käyttökohteita.

Lue lisää rakennuskivistämme »