Laatutietoisen lapsiperheen unelma

 

Espoossa sijaitseva Lammi Kivitalo täyttää laatutietoisen lapsiperheen vaatimukset. Koti on suunniteltu arjen helppous edellä ja ratkaisuissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että tilaa riittää ystävien ja sukulaisten kanssa vietettäviä juhlia ajatellen.

Pariskunta oli juuri ostaneet kerrostalokaksion, kun perheen esikoinen ilmoitti tulostaan. Perheenlisäyksen myötä tilantarve muuttui ja perhe rupesi etsimään uutta asuntoa. Sopivaa kotia ei kuitenkaan löytynyt, mutta sattuma toi eteen tontin Espoon Westendistä.

– Kivitalo tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta tälle tontille ja asuinalueelle. Se on laadukas ja energiatehokas ratkaisu, isäntä tiivistää.

Talotoimittajaksi perhe valitsi Lammi-Kivitalot, koska he olivat kuulleet paljon hyvää yrityksestä. Ammattilaiset kehuivat mittatarkkoja harkkoja, ja tulevaisuutta ajatellen myös talon jälleenmyyntiarvon ajateltiin olevan parempi, kun talofirma on tunnettu ja arvostettu.

– Pyysimme lopulta tarjoukset kahdelta talotoimittajalta ja Lammi-Kivitalot vei voiton, pariskunta kertoo.

Unelmasta totta

Perheen isäntä oli haaveillut kivitalosta jo pitkään. Melko ahtaalle tontille ei kuitenkaan pystynyt sijoittamaan tuota unelmissa siintänyttä taloa, vaan lopputuloksena on uudenlainen unelma.

– Meidän kotimme on suunniteltu niin, että lapsiperheen arkiolisi hyvää ja helppoa. Kokonaisuudesta tulee todella hyvä, vaikka emme olisi uskoneet, että unelmiemme talo on tällainen, rouva hämmästelee.

Arkkitehti Pet Michael kuunteli perheen toiveet tarkasti ja suunnitteli niiden pohjalta kodin, joka täyttää rakennuskaavan vaatimukset, istuu tontille luontevasti ja toteuttaa jopa niitä mahdottomilta tuntuneita haaveita.

– Ammattilaisena hän näki heti, mistä kannattaa maksaa ja miten kodin kaikki neliöt saadaan hyötykäyttöön, isäntä kiittelee.

Kaksikerroksisen kivitalon yläkerrassa huonekorkeus on huikaisevat 3,5 metriä. Isojen ikkunoiden ansiosta tila on valoisa ja avara. Yläkertaan sijoitettiin suuri avokeittiö sekä ruokailutila ja takkahuone, jotta ystävien ja sukulaisten kanssa on helppo viettää aikaa yhdessä. Lisäksi ylhäällä on master bedroom sekä lastenhuone ja vierashuone.

Alakerrasta taas löytyy kylpyosasto, tv-huone, kodinhoitotilat sekä työhuone. Kaiken kruunaa suuri kattoterassi, jossa on myös kahdeksan hengen poreamme.

– Halusimme mahdollisimman korkeat huoneet, jotta tilantuntu maksimoidaan. Tykkäämme myös kutsua ystäviämme ja sukulaisiamme kylään, joten suunnittelussa pidettiin koko ajan mielessä, että juhlien ja illanistujaisten viettäminen onnistuu helposti, rouva kertoo.

Opettavaista ja yllättävää

Ensimmäistä omakotitaloaan rakentava perhe kuvailee projektia opettavaiseksi ja rankaksi mutta antoisaksi.

– Halu saada oma koti auttaa jaksamaan vauvavuoden ja rakennuttamisurakan keskellä. Vaikka tämä ei ehkä ole se helpoin elämänvaihe talon rakennuttamiseen, ajattelemme, ettei elämässä ole ikinä täysin rauhallista hetkeä. Asioihin on vain tartuttava ja ruvettava toteuttamaan niitä. Palkinto odottaa sitten projektin lopussa, isäntä kertoo.

Hän on pitänyt taloprojektin lankoja käsissään vastaavan mestarin tuella. Matkan varrelle on mahtunut valtavasti yllätyksiä ja vielä enemmän nopeita päätöksiä, mutta kaikesta on selvitty.

– Vaikka emme osallistu itse rakentamiseen vaan ammattilaiset hoitavat sen puolen, projektinhallinta vie valtavasti aikaa. Koska rakennutamme ensimmäistä taloamme, jotta oikea vastaus hahmottuu. Samalla tule todennäköisesti vastaan jo seuraava kysymys, joka vaatii vastauksen, isäntä paljastaa.

Hän kertoo, että huolellisista suunnitelmista ja havainnekuvista huolimatta jotkin asiat näkee kunnolla vasta tontilla. Niinpä suunnitelmiin on tehty muutoksia matkan varrella, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä.

– Keskustelimme yksi päivä siitä, että jos talon rakentaminen olisi helppoa, kaikki rakennuttaisivat itselleen kodin. Kokemuksena tämä projekti on ollut mielenkiintoinen ja kieltämättä vauvavuoteen sijoittuva rakentaminen on kasvattanut kärsivällisyyttä, rouva naurahtaa.