Lammin Betoni – perheyritys kolmannessa sukupolvessa

Laatu ja ammattitaito kantavat perheyritystä

Ensimmäiset Töykkälän Tiilikatteen kattotiilet valmistuivat Lammilla vuonna 1956. Nyt Lammin Betoni on suomalaisen kivitalorakentamisen markkinajohtaja sekä maan vanhin ja suurin harkkovalmistaja. Joka neljäs Suomessa käytettävä harkko valmistetaan Lammilla.

Yrityksen perustaja Aarne Töykkälä syntyi Alastarossa yhdeksänlapsiseen perheeseen. Perhe sai elantonsa jauhoa ja sahatavaraa tuottavasta myllystä. Kun myllylle saatiin sähköt 50-luvulla, alettiin valmistaa myös betonituotteita.

Aarnen oli lähdettävä nuorena miehenä etsimään omaa työtä, ja niinpä hän kierteli linja-autolla Etelä-Suomen soravarantoja katsellen – kiinnostus betonin valmistamiseen oli jo syntynyt. Matka tuotti tulosta: vuonna 1956 Töykkälän Tiilikate aloitti toimintansa Hakkalan kartanon navetassa Lammilla, Salpausselän soraharjujen kupeessa. Samassa kylässä, missä Lammin Betoni toimii edelleen.

– Sijainti on erinomainen. Kahdensadan kilometrin säteellä on koko ruuhka-Suomi, toteaa Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen, Aarne Töykkälän lapsenlapsi ja Lammin Betonin hallituksen puheenjohtaja.

Edelläkävijän askelin

Suomen jälleenrakentamisen aika antoi hyvän vauhdin tehtaan toiminnalle. Heti 50-luvun lopussa tuotantoa laajennettiin kaivonrenkaisiin sekä betoniputkiin ja -rumpuihin. 60-luvulla rakennettiin uusi halli vanhan navetan viereen. Paha takaisku sattui 1964, kun navetan tulipalossa tuhoutui 40 000 kattotiiltä sekä kaikki koneet ja laitteet.

Aarne Töykkälä jatkoi sitkeästi tehtaan tuotantoa kehittäen toimintoja jatkuvasti. Vuonna 1966 otettiin käyttöön hänen suunnittelemansa automaattinen harkkokone Sampo.

– Sampo oli siihen aikaan hyvin merkittävä innovaatio. Se oli ensimmäinen Euroopassa patentoitu harkkokone, Markus Inkiläinen kertoo.

Lammi onkin panostanut tuotekehitykseen kautta aikain ja tehnyt vahvaa yhteistyötä muun muassa VTT:n ja korkeakoulujen kanssa. Hyvinä esimerkkeinä innovaatioista ovat vuonna 1991 markkinoille tuotu timanttihiottu lämpöharkko ja vuonna 2018 julkaistu Lammi Kuorikivi®.– Meillä on jatkuvasti vireillä pari kolme tuotekehityksen hanketta. Monet Lammilta lähtöisin olevat innovaatiot ovat parantaneet koko alaa huomattavasti. Tähän saamme jatkoa ihan lähiaikoina, Inkiläinen vihjaa.

Kivitalot ottivat paikkansa

Rankka lamakausi 90-luvun alussa koetteli Suomea kovalla kädellä ja Lammin perheyhtiökin oli vähällä kaatua.

– Ilman paikallista Säästöpankkia ei yritystämme enää olisi. Onneksi he uskoivat meihin ja tulevaisuuteen, Inkiläinen toteaa.

Lammi panosti 90-luvulla vahvasti markkinointiin. Yhtiö oli ensimmäisen kerran mukana asuntomessuilla vuonna 1997 Raisiossa. Kuluvana vuonna järjestettävät Naantalin Asuntomessut ovat ensimmäiset messut Varsinais-Suomessa Raision messujen jälkeen. Siksi ne merkitsevät Lammille muita asuntomessuja enemmän. Onhan yrityksen ensimmäisistä messuista kulunut jo 25 vuotta.

– Raisiosta alkoi kivitalojemme esiinmarssi – tai oikeammin lento, Inkiläinen sanoo.

Messujen jälkeen kivitalojen myynti kasvoi kymmenen prosenttia vuosittain seuraavan kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2004 perustettiin tytäryhtiö Lammi-Kivitalot Oy. Se oli 2010-luvulla Suomen suurin kivitaloyritys ja parhaimmillaan neljänneksi suurin omakotitaloyritys.

Inkiläisen mukaan kivitalojen keskikoko on pysynyt samana parin vuosikymmenen ajan, mutta asenne kivitaloja kohtaan on muuttunut oikeaan suuntaan.

– Aikanaan kivitalot miellettiin helposti isoiksi ja kalliiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Kivitaloja on yhtä monenlaisia kuin on niiden rakentajaperheitä – tosin yksityiskohdiltaan ja kestävyydeltään kivitalot ovat usein tavanomaista laadukkaammin toteutettu. Ideakirjastamme löytyy hyviä kivitaloratkaisuja eri tarpeisiin – myös yksilöllinen ja suurikokoinen kivitalo arvotontille.

Inkiläisen mukaan korona hidasti Lammin liiketoimintaa, kuten koko rakennusalaa, vain hetkellisesti toissa vuonna.

– Nyt patouma purkautuu ja omakotitalojen rakentaminen on kovassa nosteessa. Yksi meidän vahvuutemme on nopeat toimitusajat sesongeista riippumatta.

Perheyrityksen periaatteilla

Markus Inkiläinen sanoo, että perheyrityksenä toimiminen on Lammin keskeinen voimavara.

– Ja laajemminkin: yhdessä tekeminen on meille kaikille tärkeää. Meillä on vahvat ammattilaiset niin omassa organisaatiossa kuin verkostossa. Asiakkaat saavat meidän kauttamme kokeneita ja taitavia tekijöitä. Ammattitaito näkyy ennen kaikkea laadussa. Asiakkaat tietävät saavansa Lammilta laatua ja ovat myös valmiita maksamaan siitä.

– Perheyrityksen toiminta on sekä pysyvää että jatkuvaa. Työntekijöittemme vaihtuvuus on todella pieni, mikä kertoo paljon. Meillä on työntekijöitä jopa kolmannessa polvessa. Lammi on työpaikkana arvostettu ja pidetty, täällä kunnioitetaan työntekijöitä. Se ei tarkoita, että pääsee helpolla, vaan kaikki arvostavat toistensa työtä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Lammi Koti 2022 -lehdessä.

Teksti: RTT/Muuratut rakenteet -yritysryhmä/ Kivestä Muuraamalla -lehti, Leena-Kaisa Simola