Muurista on moneksi

Muuri on pystysuora tai kallistettu seinämä, jonka käyttöalue ulottuu kukkapenkin pengerryksistä ja erilaisista pihapiirin tukirakenteista aina usean metrin korkuisiin maanpainemuureihin. Muuri voidaan rakentaa suoraksi tai kaarevaksi pihan edellytysten mukaan.

Suunnitteletko muuria rinne- vai tasamaalle?

Haasteellinen rinnepiha muotoutuu erilaisten muurien avulla näyttäväksi puutarhaksi ja toimivaksi oleskelupaikaksi. Muurilla voi parantaa myös tasamaatontin ilmettä. Muurikivistä rakennetut korotetut istutusalustat antavat kasveille riittävän multatilan silloinkin, kun pihamaa ei salli riittävän syvän kasvualustan kaivamista. Muurin ja mullan välissä suositellaan käytettäväksi patolevyä estämään kivien kostumista. Myös routasuojaus kannattaa toteuttaa kasvien juurien suojaksi.

Muuri-istutukset luovat pihapiiriin tyyliä ja ryhdikkyyttä ja toimivat puutarhan tilanjakajina. Muurikivien värivalikoima ja pintastruktuurit antavat vaihtoehtoja kokonaisilmeeseen. Ilme viimeistellään kansikivillä, jotka kiinnitetään paikalleen ohutsaumalaastilla tai erilaisilla liimavaahdoilla. Jos muuriin halutaan lisäelementtejä – kuten valaistus tai koristealtaan suihkulähde – on sähkötyöt huomioitava jo rakentamisvaiheessa.

Muuri lisää turvallisuutta

Rinnetonteille on tyypillistä tontin suuret korkeuserot ja tästä syystä rinnettä rajaaviin rakenteisiin kohdistuva maanpaine. Muurilla voidaan tukea pengerretty maa paikoilleen ja porrastaa rinteet toimivaksi ja turvalliseksi pihaksi. Kulkuväylillä muuriin voidaan lisätä putoamissuojat ja muurivalaistus lisäämään turvallisuutta pihapiirissä. Muurin kivet lukkiutuvat toisiinsa ja tarvittaessa muuri voidaan valaa. Näin rakenteesta tulee luja ja maapainetta kestävä.

Matalasta muurista monimetriseen seinämään

Muurin korkeus voi vaihdella kymmenistä senteistä useisiin metreihin. Yli 75 cm korkeat muurit vaativat rakenteen vahvistamista harjateräksellä ja betonimassalla. Muurin korkeuden kasvaessa valetaan betonimassaa muurikivien jokaiseen pystyreikään, jotta varmistetaan riittävä rakennelujuus. Korkeammat muurit vaativat myös vahvemmat perustukset ja anturan.

Riippumatta muurin korkeudesta on sen alla olevan maan liikkuminen routimisen tai muun syyn takia eliminoitava. Huomiota täytyy kiinnittää myös siihen, että korkeat muurit vaativat usein rakennusluvan, tai vähintäänkin toimenpideilmoituksen. Asian voi tarkistaa kotikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta ennen muurin rakentamista.