Kellari on paras perustusvaihtoehto

Perustus on tehtävä kaikenlaisiin taloihin, olipa kyseessä puu-, hirsi- tai kivitalo. Tontista riippuen kyseessä voi olla matalaperustus maanvaraisella tai tuulettuvalla alapohjalla, mutta perustukseksi voi yhtä helposti tehdä myös kellarin. Kellariperustukseen päädytään usein tontin koon, maaston, tilantarpeen ja kaavaehtojen perusteella. Kellari voi olla osakellari tai kokokellari, joka rakennetaan kokonaan tai osittain maan alle. Esimerkiksi rinnetontilla kellari antaa paljon uusia mahdollisuuksia. Kellari onkin kustannustehokas tapa rakentaa taloon lisätilaa kokonaisen kerroksen verran.

Vapautta suunnitteluun

Kellari on hyvä paikka pelihuoneelle, toimistolle tai vaikka kotikylpylälle. Kodinhoito ja pyykkäys on helppo sijoittaa kellariin pois asumisen tieltä. Kellarikerrokseen voidaan sijoittaa myös takkahuone, jossa on mukava viettää aikaa saunan jälkeen.

Valueristeharkoilla toteutetussa kellarissa väliseiniä ei välttämättä tarvita, joten kellarin neliöt voit suunnitella hyvinkin vapaasti. Jos joskus päätät myydä talosi, se myös lisää talosi jälleenmyyntiarvoa.

Luja kellari omakotitaloon

Kivinen kellarikerros on palamaton, kosteudenkestävä ja radon-tiivis. Valuharkoista toteutettuna se on lujarakenteinen, eikä siksi välttämättä tarvita erillisiä väliseiniä ulkoseiniä tukemaan. Tämä sallii vapauden tilasuunnitteluusi. Kellari on myös energiatehokas – sillä on erinomainen lämmöneristävyys, tiiviys ja massiivisuus.

Kellari on helppo rakentaa

Eristemuottiharkot ovat käytettävyydeltään monipuolisia, mittatarkkoja, paloturvallisia, lahoamattomia sekä sään- ja pakkasenkestäviä. Kivet ladotaan päällekkäin ilman laastia. Ladonnan yhteydessä asennetaan kiven valuonteloihin raudoitus sekä erilaiset putkitukset, kaapeloinnit ja rasiat. Lopuksi rakenne valetaan. Lopputuloksena on luja, yhtenäinen ja saumaton seinärakenne. Yksinkertaisen työtekniikan ansiosta eristemuottiharkot soveltuvat niin ammattilaisen kuin omatoimirakentajankin käyttöön.

Kiviseinä toimii erinomaisena pinnoitusalustana sekä sisä- että ulkoseinissä. Kiinnitysten ja ripustusten asentaminen onnistuu suoraan kiviseinään ilman erillisiä tukia, mikä helpottaa etenkin kalustus- ja sisustusvaiheita.

Lue lisää eristemuottiharkoista »