Koti toiveiden ja tontin mukaan

Yksi rakennusprosessin tärkeimmistä vaiheista koetaan jo kauan ennen kuin ensimmäistäkään kaivinkoneen kuopaisua on tehty tontilla. Hyvä ja harkittu suunnittelu takaa unelmien kodin, tuo yllättävän paljon kustannussäästöjä ja antaa rakentamiselle selkeät raamit.

Talohaaveita haudutellaan useimmiten pidemmän aikaa ennen kuin ryhdytään toimimaan. Innokkaimmat kokoavat omaa asumisen unelmakarttaansa poimimalla kuvia sosiaalisen median kanavista ja alan lehdistä sekä kiertämällä talonäyttöjä ennen kuin ottavat yhteyttä suunnittelijaan.

– Osalla on hyvinkin selkeitä toiveita ja jopa hyvin valmiin oloisia kuvia toivotuista tilaratkaisuista, kun he tulevat tapaamaan suunnittelijaa tai talomyyjää. Osa taas tulee mieluummin tunnustelemaan ensin talomyyjän pakeille ennen ensimmäistäkään hahmotelmaa tai tietoa tontista, tietää Kaarle Koivukangas, joka on paitsi pitkän linjan suunnittelija, myös Turun seudun Lammi Kivitalo -edustaja.

Tontti määrittää monta asiaa

Jos uudesta kodista unelmoivalla on mielessään jo tarkka talomalli, on järkevintä ottaa suunnittelija mukaan tonttikaupoille mieluisimman lopputuloksen takaamiseksi. Jos taas tontti on jo hankittu, rakennuttajan toiveita lähdetään toteuttamaan tontin ehdoilla.

– Tontti on aina keskeisessä roolissa rakentamisessa. Muun muassa näkymät, maaston muodot, ilmansuunnat ja kaavamääräykset raamittavat rakentamista ja vaikuttavat valtavasti rakennusbudjettiin, Koivukangas luettelee.

Mahdollisimman varhainen yhteydenotto suunnittelijaan ja talomyyjään takaa parhaiten omien asumisen unelmien toteutumisen. Kun ammattilainen tekee tonttikartoituksen, budjetti voidaan luoda tarkemmille kantimille heti alusta lähtien ja arkkitehtisuunnittelussa voidaan entistäkin paremmin hyödyntää tontin tarjoamat mahdollisuudet. Mahdollisuuksien mukaan voidaan myös yrittää kiertää budjettia suurimmin heilauttavat toimenpiteet. Yllättäviä kuluja syntyy nimenomaan kallioiden räjäytyksistä, maa-ainesten vaihdoista ja täytöistä sekä paalutuksista.

Arkkitehtisuunnittelun kulmakivet

Maisema on aina keskeinen asia suunnittelussa.

— Suunnittelussa ja talon asemoinnissa tontille otetaan maiseman ohella huomioon myös naapurusto ja yksityisyys, auringon valon kierto ja se, kuinka talosta saadaan mahdollisimman toimiva tulevien asukkaiden arjessa.

Kaarle Koivukangas suunnittelee jokaisen kodin yksilölliseksi perheen tarpeet ja toiveet toteuttaen ja kunkin tontin asettamat ehdot huomioiden.

– Vierastan ajatusta kopioida aiemmin toteutuneesta talosta pohjaratkaisuja. Toki hyvät toteutukset jäävät mielen sopukoihin keinovalikoimaksi, mutta kahta samanlaista taloa en ole koskaan suunnitellut.

Hyvän suunnittelijan käsissä yksikään tontti ei ole toivoton, tontille vain täytyy suunnitella oikeanlainen talo. Suunnittelijan käsissä jopa pohjoisen suuntaan avautuva tontti saadaan antamaan parastaan.

– Tontin parhaiden maisemien avautuminen pohjoiseen ei ole huono asia. Itse asiassa suuret maisemaikkunat etelän suuntaan tuovat mukanaan omat haasteensa, kuten sisätilojen ylikuumenemisen, Koivukangas mainitsee.

Haaveista suunnitelmiksi

Useimmiten omakotitalojen suunnittelu kestää 1–3 kuukautta. Tuona aikana suunnittelija tapaa rakennuttajan muutamankin kerran, vierailee hänen kanssaan tontilla ja tekee useampia luonnoksia, kunnes kotiunelmat hioutuvat valmiiksi ja tarkoiksi suunnitelmiksi.

Kaarle Koivukankaan mielestä kodin suunnittelussa on erityisen tärkeää huomioida asukkaiden arki. Rakennusinsinöörin pätevyydellään ja pitkällä omakotitalojen suunnittelu-urallaan hän on tottunut pohtimaan tilojen toimivuutta jopa normaalia tarkemmin.

— Vaikka perheeseen olisikin syntynyt vastikään lapsi, muistutan rakentajalle, että lapsi on kodin valmistuessa jo taapero. Kotia olisi siis tärkeä suunnitella tulevaisuus huomioiden. On hyvä pohtia vaikkapa, miten arki sujuu kotona, kun nyt pienet lapset ovat 3–20-vuotiaita, tai voisiko tilasuunnittelussa huomioida esimerkiksi kasvavien lasten mahdolliset harrastukset.

Käytännöllisyyttä ei tulisi unohtaa koskaan. Tilasuunnittelussa perehdytään kestäviin ratkaisuihin, jotka palvelevat nyt ja tulevaisuudessa sekä joustavat tarpeen tullen.

– Haastan rakentajia pohtimaan omia tapojaan, pyydän kertomaan arjesta, harrastuksista, toiveista ja sukulaisvierailuista. Etsin ratkaisuja, miten koti voisi palvella parhaiten tulevien asujiensa arjessa ja juhlassa.

Suunnitteluvaiheessa paneudutaan myös detaljeihin, jotka saattavat tuntua tuossa vaiheessa toisarvoisilta, mutta ovat valmiissa talossa arjen toimivuuden kannalta keskeisiä. Esimerkiksi kodin pääovesta kuljetaan noin tuhat kertaa kolmen vuoden aikana, ja jos ovi tuntuu joka kerta olevan hieman väärässä paikassa, alkaa se pian harmittaa.

Yksityiskohtiin perehtyminen on aikaa vievää, mutta palkitsee. Suunnitelmien ollessa vasta luonnosvaiheessa muutoksia on helppoa ja edullista tehdä verrattuna rakennusaikaisiin muutoksiin tai myöhempään remontointiin.

– Usein kyseenalaistan myös terassin paikan, jos sitä toivotaan suoraan olohuoneen eteen. Silloin kauneimman näkymän sijaan sohvalta tuijotellaan ulkokalusteita, kun tarkemmalla suunnittelulla voitaisiin nauttia molemmista, sekä maisemasta että terassielämästä.

Kauneutta ja käytännöllisyyttä Naantalin Asuntomessukodeissa

Hyvässä suunnitteluprosessissa muistetaan myös talon ja tilojen kauneus.

– Jokaisessa kodissa tulisi olla myös niitä wau-juttuja, jotka ihastuttavat vuodesta toiseen, muistuttaa Koivukangas.

Naantalin asuntomessuille rakennetuissa Kaarle Koivukankaan suunnittelemissa Lammi Kivitalo -kodeissa Torppa Rauhalassa ja Rauhalanrinteessä on lukuisia näyttäviä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

— Torppa Rauhalan kattomalli pohditutti minua paljon. Lopulta keksin siihen mielenkiintoisen, viistosuunnikkaan oloisen modernin aumakaton, joka tuo sopivasti jännitettä kokonaisuuteen. Sisätilat ovat erityisen valoisat moneen suuntaan tehtyjen aukotusten ansiosta. Nyt huoneisiin saadaan paljon useasta ilmansuunnasta tulevaa ristivaloa. Tässä kodissa pohdittiin myös terassin oikeaa sijoittelua. Se ei peitä näkymiä, sillä se on vain osittain olohuoneen edessä.

– Rauhalanrinne on suunniteltu lapsiperheen ehdoilla. Sen yksikerroksinen sisääntulo on muotokieleltään hillitty, autotallikin on alisteinen sisäänkäynnin yhteydessä. Talon näyttävä arkkitehtuuri avautuu sisäpihan puolella ja rannan suunnasta. Rinteeseen rakennetussa talossa saadaan maisema osaksi sisätiloja suurten ikkunoiden kautta. Upeita yksityiskohtia on kodissa lukuisia, kuten kaunis portaikko yläkerrasta alakertaan.