Kivitalon uusi muoto

Lammi Kivitalo -suunnittelukilpailun voittajat on valittu!

Suunnittelukilpailumme tavoitteena oli löytää uusia ideoita ja harkkorakentamisen ratkaisuja pientalorakentamiseen ja arkkitehtuuriin. Saimme määräpäivään mennessä huikeat 46 kilpailutyötä, joiden korkea taso jopa yllätti tuomariston.

Kolmen voittajan kärki erottui kirkkailla ideoilla ja jo sellaisenaan lähes toteutusvalmiilla kokonaisuuksilla. Kilpailun kovatasoisuuden vuoksi tuomaristo päätti antaa lisäksi viidelle työlle kunniamaininnan ennakkoluulottomista ja kunnianhimoisista visioista.

Voittaneet työt viimeistellään seuraavaksi osaksi Lammi-talomallistoa yhteistyössä suunnittelijoiden ja Lammin asiantuntijoiden kanssa. Valmiit talomallit esitellään tammikuussa 2020 Lammin nettisivuilla sekä Lammi Ideakirjassa.

 

Anni Marttinen ja Eevi Lindroth, Tampereen yliopisto
kategoria Tulevaisuuden talo

Tuomariston perustelut:
Rohkeaa, kaunista ja kiinnostavaa rakennusmateriaalien yhdistämistä. Pohjakaava on selkeä oivaltavin yksityiskohdin. Julkisivua hallitseva kuorikerros luo kiinnostavalla tavalla elävyyttä rakennuksen ulkonäköön ja väriin. Vahva hahmoidea mahdollistaa variaatioiden kehittämisen. Sisätiloissa luonnonvalo on sisustuksen päätähti. Työssä on huomioitu myös ulkorakennus, joka yhdessä päärakennuksen kanssa muodostaa viimeistellyn kokonaisuuden.

”Tulevaisuuden hybridi, kivitalon kädenojennus puulle.”
”Suuret, kivitalorakentamisen mahdollistamat ikkunat viimeistelevät wau-ilmeen.”

Aku Heiskanen ja Stina Virta, Oulun yliopisto
kategoria Kaupunkitalo

Tuomariston perustelut:
Talon muotokieli ammentaa upealla tavalla modernista perinteestä. Kokonaisuudessa on oleellisena ja oivaltavana osana kaupunkitontille tarvittavaa näkösuojausta. Tämän talon voi helposti nähdä niin uudisrakennusten keskellä kuin täydennysrakennuksena vanhalla asuinalueella – jopa puutalojen seurana.

”Tasapainoinen ratkaisu, joka toimii yksin tai yksilöllisesti sävytettyjen talojen ryhminä.”
”Napakoilla neliöillä on saatu sisälle avara tunnelma.”

Roosa Tissari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
kategoria Kaupunkitalo

Tuomariston perustelut:
Kutsuva koti kaupunkitontille. Yksinkertaisella tavalla toteutettu yksilöllinen ja harmoninen ilme toimii hyvin niin 3- kuin 2-kerroksisena ratkaisuna. Tämä on pelkistetty ja silti sympaattinen kivitalomalli, joka Lammin talomalleista tätä ennen puuttui. Sisätiloissa moderni tupakeittiö antaa tilaa mahdollisuuksille.

”Vahvan ulkoisen hahmon ideaan pohjaava ratkaisu.”
” Vastaa hyvin annettuun haasteeseen luoda ahtaalle tontille urbaani, ketterä kivitalo.”

Kunniamaininnat:

Annika Holmlund, Tampereen yliopisto, kategoria Kaupunkitalo
Hieno tutkielma kuinka melko perinteisen pohjakaavan variaatioilla on rakennettavissa ilmeikkään yksilöllinen kaupunkitalo. Räyhäkkää massoittelua ja pintamateriaalien käyttöä.

Krista Kailajärvi, Tampereen yliopisto, kategoria Tulevaisuuden talo
Yksi parhaista townhouse-konsepteista; olisikin hauska päästä joskus kävelemään kadulle, jossa tämä konsepti on toteutettu. Raikkaasti erilainen pohjaratkaisu, jossa olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, mutta eri kerroksissa!

Essi Nisonen, Tampereen yliopisto, kategoria Kaupunkitalo
Todella hienosti mietitty talon sisääntulon fasadi. Ulkoiseen hahmoon on ladattu sopivaa jännitettä ja salaperäisyyttä. Pohjaratkaisussa hyviä toiminnallisia ja talotekniikka helpottavia oivalluksia.

Jens Regardh, Aalto-yliopisto, kategoria Kaupunkitalo
Suojaisa, pienille ja ahtaiden näkymien tonteilla soveltuva, niitä rikastava ratkaisu. Todella kiinnostavasti tehty pohja, jossa on valtavirrasta poiketen erillinen keittiö isoine ruokailutiloineen.

Iiris Talvitie, Aalto-yliopisto, kategoria Kaupunkitalo
Analyyttinen, asuinrakennukselle ratkaisuja hakeva tutkielma. Ydintoimintojen alue ja talon läpi virtaavan valon huomiointi kertovat siitä, että tekijä on todella ajatuksella paneutunut työhönsä.

Kaksi kilpailukategoriaa tämän päivän ja tulevaisuuden asumiseen

Kategoria 1: Kaupunkitalo

Suomalaisten unelma on asua pientalossa kaupungin palveluiden ja kulkuyhteyksien lähellä. Millaisia kompakteja asumisen ratkaisuja kivitalo voi tarjota?

Asumisen trendi puhuu vahvasti pienten ja pienehköjen pientalojen puolesta. Tarkoituksena on suunnitella Lammi Kivitalo, joka vastaa tähän trendiin ja sopii kaupunkiin. Kaupunkitalotontit ovatkin usein pieniä, mikä asettaa pientalon kokoluokaksi noin 90–150 m2.

Kategoria 2: Tulevaisuuden talo

Miten suomalaiset haluavat asua vuonna 2030? Millaisia muotoja kivitalorakentaminen ottaa kymmenessä vuodessa?

Pientaloarkkitehtuuri noudattaa kausittaisia trendejä, joihin vaikuttavat visuaalisuuden lisäksi asumiseen liittyvät asenteet. Miten yhteiskunta vaikuttaa asumiseen tulevaisuudessa? Miten se näkyy arkkitehtuurissa? Haussa on Lammi Kivitalo, jossa näkyy suunnittelijan näkemys trendeistä vuonna 2030.

Kilpailun palkinnot

Kilpailun palkintona jaetaan yhteensä 7 000 euroa seuraavasti:

1. palkinto 4 000 €
2. palkinto 2 000 €
3. palkinto 1 000 €

Palkituista töistä 1–3 pientalosuunnitelmaa suunnittelijatietoineen julkaistaan alkuvuodesta 2020 julkaistavassa Lammi Ideakirjassa, jonka tuottaa Lammi Kivitalot. Lammi Ideakirja tarjoaa ideoita ja ratkaisuja pientalorakentamista suunnitteleville ja siitä haaveileville. Lammi Ideakirjan talot on toteuttavissa sellaisenaan tai niitä voidaan käyttää ideoinnin pohjana. Julkaisu on tilattavissa Lammin verkkosivustolta ja sitä jaetaan kaikilla messuilla, joille Lammi osallistuu.

Kilpailun tulokset julkistetaan marraskuussa 2019.

Pet Michael, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Pet Michael Oy

“Pientalo on rakennus, joka parhaimmillaan ilmentää asukkaittensa tavoitteita kokonaisuutena sisätilojen ja ulkoisen hahmon ratkaisuissa. Odotusarvona suunnittelukilpailulle on, että nuori polvi aistii tätä aikaa ja tulevaisuutta ja tuo nähtäville pientalon uuden muodon ja sisällön – asumisen uuden jäsennyksen.”

Sanna Piitulainen, sisustussuunnittelija, Studio Piitulainen

”Suhtaudun suurella sydämellä eri ikäisiin ja kokoisiin taloihin, ja siihen kuinka eri vuosikymmenten talot kuvaavat aikaansa. Kilpailutöistä odotan löytäväni uusia raikkaita näkemyksiä pientaloista, niin kodeiksi ihmisille kuin myös osaksi kaupunkikuvaa. Sisustussuunnittelijana hahmotan tiloja myös asukkaiden tarpeiden kautta, mitä toimintoja tarvitaan, miten arki saadaan rullaamaan sujuvasti. Koti on aina enemmän kuin seiniä ja rakenteita, se on ihmisten hyvä arki jossa kaikelle on tilaa ja paikkansa.”

Markus Inkiläinen, hallituksen puheenjohtaja, Lammin Betoni Oy

”Lammi Kivitaloille tässä kilpailussa tärkeintä on saada alan opiskelijoilta uusia ajatuksia siitä, miltä kivitalorakentaminen näyttää tulevaisuudessa. Markkinajohtajana haluamme olla edistämässä ennakkoluulotonta ja uudistuvaa suomalaista kivitalorakentamista tutustuttamalla uusia suunnittelijoita materiaaliin ja sen mahdollisuuksiin.”

Jirka Sauros, luova johtaja, Ida Fram Oy

”Pitkäaikaisena Lammin markkinointikumppanina oma roolini on tuoda markkinointinäkemys raatiin. On mielenkiintoisinta nähdä, mitkä asiat kilpailutöissä nousevat markkinoinnin ja viestinnän kannalta lisäarvollisiksi ja mitä uutta ne tuovat Lammi Kivitalojen mallistoon.”

Käytettävät tuotteet:

 • Suunnittelussa tulee käyttää Lammin Betonin harkko- ja perustustuotteita: Lammi Harkko ja Lammi Tassu.
 • Talon rungossa tulee käyttää Lammi Lämpökivi LL400 tai Lammi Kuorikivi KK400 tuoteperheen tuotteita. Talon päämitat, ikkuna- ja oviaukot, sekä niiden sijoittelu tulee suunnitella 2M-kerrannaisella moduulimitoituksella.
 • Väliseinät tulee toteuttaa VSK 100 harkolla.

Kategoria 1:

 • Suunniteltava kaupunkitalo on kooltaan 90–150 m2.
 • Talo voi olla 1-, 2- tai 3-kerroksinen tasamaa- tai rinnetontilla.
 • Alapohja voi olla maanvarainen tai tuulettuva.
 • Tavoitteena on suunnitella sellaisenaan toteutettava ja suosittu talomalli, mikä edellyttää
  • moduuliajattelua: pienet muutokset, kuten sisäänkäynnin paikan tai huoneen sijainnin vaihtaminen ei saa muuttaa mallin kokoa tai kustannuksia
  • kustannustehokkuutta: suunnittelun keskiössä ei tule olla kalliita erikoisratkaisuja.

Kategoria 2:

 • Suunniteltava talo voi olla 1-, 2- tai 3-kerroksinen tasamaa- tai rinnetontilla.
 • Alapohja voi olla maanvarainen tai tuulettuva.

Toimitettavat materiaalit:

 • Piirroskuvat toimitetaan PDF-tiedostona. Kuvasarjan tulee sisältää vähintään yksi 3D-havainnekuva, sekä leikkaus-, julkisivu- ja pohjakuvat.

Lisätietoja:

Kilpailun kieli:

 • Kilpailuohjelma ja palkintolautakunnan perustelut julkaistaan suomen kielellä. Kilpailuehdotuksen voi laatia suomen, ruotsin tai englannin kielellä.

Kilpailutöiden nimeäminen ja pakkaaminen:

 • Jokaisen kilpailutyöhön liittyvän tiedoston nimeen lisätään osallistujan oma nimi. Tiedostot pakataan yhdeksi Zip-paketiksi, joka nimetään osallistujan nimellä sekä kategorian nimellä.

Työn lähettäminen:

 • Kilpailutyöt lähetetään sähköisesti Lammin verkkosivujen kautta.
 • Kun kilpailutyön tiedostokoko on alle 60 MB: liitä Zip-paketti näillä sivuilla olevan osallistumislomakkeen kenttään ”Kilpailutyö”
 • Kun kilpailutyön tiedostokoko on yli 60 MB: toimita Zip-paketti Lammille liittämällä työn latauslinkki osallistumislomakkeen kenttään ”Kilpailutyön latausosoite”

Kilpailun järjestäjä:

Lammin Betoni Oy
Paarmamäentie 8
16900 Lammi
y-tunnus 0150601-1
(myöhemmin tässä tekstissä Lammi)

Kilpailuun osallistumisaika on 1.10.–15.11.2019. Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaisten oppilaitosten arkkitehti- ja rakennusarkkitehtiopiskelijat.

Kilpailussa on kaksi kategoriaa. Jokainen osallistuja voi osallistua yhteen tai kahteen kategoriaan. Palkitsemisessa huomioidaan yhteisesti molempiin kilpailukategorioihin osallistuneet työt. Molempia kilpailukategorioita ei siis palkita erikseen.

Palkinnot:
Kilpailun rahapalkintona jaetaan yhteensä 7 000 euroa seuraavasti:
I. palkinto 4 000 €
II. palkinto 2 000 €
III. palkinto 1 000 €

Palkintosummalla Lammi lunastaa täyden materiaalin käyttöoikeuden, ja voi vapaasti käyttää, muokata ja julkaista suunnittelumateriaalia kaupallisissa materiaaleissaan. Suunnittelumateriaalin omistus siirtyy palkintosuorituksen myötä Lammille. Lammi vastaa mahdollisista veroista.

Lammi voi lunastaa oikeudet itselleen myös muista kuin palkituista kilpailutöistä hintaan 750 euroa. Lammi voi myös pidättäytyä lunastamasta ja julkaisemasta yhtään kilpailutyötä.

Kilpailussa voidaan jakaa myös kunniamainintoja.

Voittajatöistä 1–3 pientalosuunnitelmaa suunnittelijatietoineen julkaistaan alkuvuodesta 2020 julkaistavassa Lammi Ideakirjassa.

Kilpailun voittajat valitsee palkintoraati, joka arvioi työt arkkitehtonisilla ja teknisillä perusteilla. Kilpailun tulokset julkistetaan marraskuun kahden viimeisen viikon aikana 2019.

Kilpailutyöt lähetetään sähköisesti Lammin verkkosivujen kautta. Lammi ei vastaa teknisistä syistä perille tulemattomista kilpailutöistä.

Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet voidaan julkaista Lammin markkinointikanavissa.

Voiko kilpailutyö olla paritalo tai Townhouse-pientalo?
– Kyllä, kilpailutyö voi olla myös paritalo tai Townhouse-pientalo.
Saako kilpailutyön tehdä pari- tai tiimityönä?
– Kyllä, kilpailutyö on mahdollista tehdä pari- tai tiimityönä. Jos työ sijoittuu suunnittelukilpailussa palkintosijalle, rahapalkinto jaetaan tällöin työn tekijöiden kesken.
Voiko sama henkilö osallistua kilpailuun useammalla kuin yhdellä kilpailutyöllä?
– Kyllä, sama henkilö voi osallistua kilpailuun useammalla työllä, mikäli ne muutoin täyttävät kilpailukategorioiden ehdot ja kyseessä ovat selvästi keskenään erilaiset talot. Toivomme kuitenkin harkintaa lähetettävissä töissä, sillä tavoitteena ei ole kilpailutöiden määrä vaan hyvä laatu.
Jos Lammi lunastaa itselleen kilpailuehdotuksen, saako tekijä käyttää itse suunnittelemaansa taloa, mikäli tällainen tarve syntyy, vai onko käyttöoikeudet yksinomaan Lammi-Kivitaloilla?
– Kilpailusääntöjen mukaisesti Lammi lunastaa käyttöoikeuden kilpailun voittajatöihin, mutta emme kiellä suunnittelijaa käyttämästä omaa työtään myös oikeissa kohteissa. Luonnollisesti kuitenkin toivomme, että tällaisissa tapauksissa tehtäisiin avointa yhteistyötä Lammin kanssa.
Kuinka tarkasti leikkauspiirustukset tulee kuvata? Täytyykö niissä näkyä esimerkiksi kaikki rakenteelliset ratkaisut eri seinien, alapohjan ja yläpohjan kannalta (pääpiirustus- tai työpiirustustasoa)?
– Leikkauskuvan osalta pääpiirustustaso on riittävä. Tärkeintä on, että leikkauskuva täydentää muita suunnitelmia ja siitä ilmenee suunnitellun talon rakenteelliset periaateratkaisut. Leikkauspiirustuksesta tulee käydä ilmi mm. suunnitelmissa käytetty seinämateriaali (LL400 tai KK400), talon ja alapohjan korkeusasema maastoon nähden (ml. mahdolliset kellaritilat), sekä yläpohjan toteutustapa (kattoristikko tai palkkirakenne) ja sisäkaton muoto. Myös suunnitellut pintamateriaalit tulee esittää joko julkisivukuvissa, tai leikkauskuvissa. Yläpohjan, ulkoseinien, välipohjan ja alapohjan rakennekerrokset olisi myös hyvä esittää luetteloina (esim. US1: rappaus, Lammi LL400, pintamateriaali).
Mihin kellonaikaan mennessä kilpailutyöt tulee 15.11.2019 lähettää?
– Kilpailutyöt tulee lähettää 15.11.2019 puoleen yöhön (klo 00.00) mennessä.
Onko tarkoituksena, että jokainen piirustus tallennetaan omana PDF-tiedostonaan, vai kootaanko ne yhtenäiseksi esitykseksi plansseille?
– Jokaisen piirustuksen voi joko tallentaa omaksi tiedostokseen tai koota kaikki yhteen siten, että jokainen piirustus on omalla sivullaan.
Tuleeko piirustuksen yhteyteen lisätä jotain tietoja työstä? Jos piirustukset voi koota plansseille, onko planssien kokoa määrätty tai lukumäärää rajoitettu?
– 
Kilpailusäännöissä on mainittu vaaditut minimitiedot. Lisätietoja tai informaatiota ei ole kuitenkaan rajattu, eli halutessaan piirustuksia voi siis täydentää esimerkiksi selostuksilla tai lisätiedoilla.
Liitetäänkö ehdotukseen kirjallista selostusta?
– 
Kirjallista selostusta ei vaadita, mutta halutessaan sellaisen voi työhön lisätä. Selostuksessa voi kertoa esimerkiksi suunnittelun lähtökohdista tai kantavasta ajatuksesta. Arviointi tapahtuu kuitenkin varsinaisten piirustusten ja suunnitelmien perusteella.
Toimitettavalle materiaalille ei ole annettu mittakaavaa. Havainnollisin mittakaava varmasti riippuu ehdotuksesta, mutta tulostetaanko ehdotuksia arvosteluvaiheessa esimerkiksi tietyn kokoiselle arkille?
– Mittakaavalla ei ole väliä, kunhan se käy ilmi suunnitelmista. Toivottavaa on, että käytetään havainnollisinta mahdollista mittakaavaa (1:50, 1:100 tai 1:200), siten että tiedosto mahdollisimman hyvin täyttää valitun arkkikoon. Ehdotukset saatetaan tulostaa paperiversioille. Tällöin käytetään A3-kokoa.