Kivitalon vastuulliset muodot

Lammi Kivitalo -suunnittelukilpailun voittajat on valittu!

Lammi Kivitalon suunnittelukilpailussa etsittiin uusia kivitaloarkkitehtuurin muotoja ja ratkaisuja nyt toista kertaa. Kahdessa kilpailukategoriassa keskityttiin vastuullisuusteeman mukaisesti kustannus- ja materiaalitehokkaaseen kivitaloon sekä vähähiiliseen ja energiaomavaraiseen kivitaloon.

Korkeatasoinen kilpailu tuotti Lammi Ideakirjaan kolme upeaa talomallia, joissa yhdistyvät kestävät tulevaisuuden arvot, kiinnostava arkkitehtuuri sekä suomalaisen pientalorakentajan toiveet. Jokainen suunnittelija on tehnyt poikkeuksellisen inspiroivan pohjaratkaisun, johon tulevan asukkaan on helppo visioida myös oma kädenjälkensä.

Voittaneet työt julkaistaan osana Lammi-talomallistoa yhteistyössä suunnittelijoiden ja Lammin asiantuntijoiden kanssa. Valmiit talomallit ovat mukana vuoden 2023 Lammi Ideakirjassa. 

 

1. sija: Lumi
Suunnittelija Oladeji Akintimehin, Metropolia Helsinki, rakennusarkkitehtuuri

Tuomariston perustelut:
Vaikuttavan loppuun asti mietitty kilpailutyö, jossa vastuullisuuden haasteita on huomioitu monella tasolla. Ratkaisuissa on ajateltu talon elinkaarta niin rakentamisen kuin asumisen näkökulmista ja mm. auringon lämpöenergian huomioiminen on ollut suunnittelun keskiössä.
Tilaratkaisussa on tuotu omia mausteita hyväksi havaittuun pohjaan, ja myös tuleville asukkaille on haluttu jättää helppoja muuntelun mahdollisuuksia. Takka on upeasti talon keskiössä. Valon käyttöä on selvästi mietitty kokonaisuutena.

Tutustu taloon »

 

2. sija: Verso
Suunnittelija Marzia Amani, Studio Amani

Tuomariston perustelut:
Klassinen aikaa kestävä muotoilu. Kattokulma erinomainen aurinkopaneelien hyödyntämiseen. Erilliset siivet mahdollistavat huippuvaloisan olohuoneen. Suunnitelmassa huomioitu eri Lammi Harkkojen käyttö.

Tutustu taloon »

 

3. sija: Usva
Suunnittelija Pekka Kuusjärvi, Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy

Tuomariston perustelut:
Kompakti ja kustannustehokas kokonaisuus täyttää hienosti kilpailukategorian vaatimukset. Samalla on huomioitu asumisen tehokkuus – ei hukkaneliöitä, iso keittiö, runsaasti säilytystilaa.

Tutustu taloon »

 

Kaksi kilpailukategoriaa kestävään rakentamiseen ja asumiseen

Kategoria 1: Kustannus- ja materiaalitehokas kivitalo

90% rakennusbudjetista lyödään lukkoon suunnittelijan pöydällä. Millaisia kompakteja, mutta laadukkaita asumisen ratkaisuja kivitalo voi parhaimmillaan tarjota?

Asumisen trendi puhuu vahvasti pientalojen puolesta, mutta tilan tarve on muuttunut etätyön yleistymisen myötä. Samaan aikaan rakentamisen kustannukset ovat yleisesti nousseet. Miten näihin trendeihin vastataan hyvällä suunnittelulla?

Tarkoituksena on suunnitella 100–140 neliön Lammi Kivitalo, jossa materiaalien käyttö, mitoitus ja tilaratkaisut on suunniteltu mahdollisimman kustannustehokkaasti ja järkevästi.

Kategoria 2: Vähähiilinen ja energiaomavarainen kivitalo

Lammi tunnetaan Suomen laadukkaimmista kivitaloista, jotka rakennetaan kestämään satoja vuosia. Millaisilla ratkaisuilla voimme vaikuttaa kivitalon koko elinkaaren hiilijalanjälkeen ja visioomme hiilineutraalista toimialasta?

Harkkovalmistajana tavoittelemme hiilineutraalisuutta minimoimalla tuotteidemme ympäristövaikutukset sekä hyödyntämällä energian ja resurssit mahdollisimman tehokkaasti.

Miten vastuullisuutta ja elinkaariajattelua vahvistetaan kokonaisvaltaisella suunnittelulla, kun tavoitteena on toteuttaa unelmien kivitaloarkkitehtuuria 130–190 neliöön?

Lammi Ideakirja

Palkitut työt julkaistaan alkuvuodesta 2023 ilmestyvässä Lammi Ideakirjassa, jonka tuottaa Lammi Kivitalot. Lammi Ideakirja tarjoaa ideoita ja ratkaisuja pientalorakentamista suunnitteleville ja siitä haaveileville. Lammi Ideakirjan talot on toteuttavissa sellaisenaan tai niitä voidaan käyttää ideoinnin pohjana. Julkaisu on tilattavissa Lammin verkkosivustolta ja sitä jaetaan kaikilla messuilla, joille Lammi osallistuu.

Joona Kallinen, Vastuullisuusmuotoilu ja toimitusjohtaja, Think Further Oy

“Asuminen ja rakennusteollisuus ovat suuressa roolissa kestävän kehityksen edistämisessä. Miten löydämme uusia rakentamisen muotoja ja ratkaisuja, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä ja luovat mahdollisimman paljon hyvinvointia meille ihmisille ja yhteiskunnalle. Iso osa näistä valinnoista tapahtuu suunnittelupöydällä. Tämä on se näkökulma, jonka tuon kilpailutöiden arviointiraatiin.”

Jukka Ulvinen, Rakennusarkkitehti, Arkkitehtuuritoimisto Jukka Ulvinen

"Suunnittelukilpailuun ensimmäisen kerran osallistuneena v. 1983, odotan innolla kilpailutöiltä raikkaita näkemyksiä tulevaisuuden kivitaloista. Asiakaslähtöinen suunnittelu ja kustannustehokas toteutettavuus, estetiikkaa unohtamatta - niinku ittelle tekis, ovat menestystekijöitä."

Markus Inkiläinen, hallituksen puheenjohtaja, Lammin Betoni Oy

”Lammi Kivitaloille tässä kilpailussa tärkeintä on saada alan opiskelijoilta uusia ajatuksia siitä, miltä kivitalorakentaminen näyttää tulevaisuudessa. Markkinajohtajana haluamme olla edistämässä ennakkoluulotonta ja uudistuvaa suomalaista kivitalorakentamista tutustuttamalla uusia suunnittelijoita materiaaliin ja sen mahdollisuuksiin.”

Jirka Sauros, luova johtaja, Ida Fram Oy

”Pitkäaikaisena Lammin markkinointikumppanina oma roolini on tuoda markkinointinäkemys raatiin. On mielenkiintoisinta nähdä, mitkä asiat kilpailutöissä nousevat markkinoinnin ja viestinnän kannalta lisäarvollisiksi ja mitä uutta ne tuovat Lammi Kivitalojen mallistoon.”

Kilpailun järjestäjä:

Lammin Betoni Oy
Paarmamäentie 8
16900 Lammi
y-tunnus 0150601-1
(myöhemmin tässä tekstissä Lammi)

Kilpailuun osallistumisaika on 20.10.–15.12.2022. Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaisten oppilaitosten arkkitehti- ja rakennusarkkitehtiopiskelijat sekä arkkitehdit ja rakennusarkkitehdit.

Kilpailussa on kaksi kategoriaa. Jokainen osallistuja voi osallistua yhteen tai kahteen kategoriaan. Palkitsemisessa huomioidaan yhteisesti molempiin kilpailukategorioihin osallistuneet työt. Molempia kilpailukategorioita ei siis palkita erikseen.

Palkinnot:
Kilpailun rahapalkintona jaetaan yhteensä 7 000 euroa seuraavasti:
I. palkinto 4 000 €
II. palkinto 2 000 €
III. palkinto 1 000 €

Palkintosummalla Lammi lunastaa täyden materiaalin käyttöoikeuden, ja voi vapaasti käyttää, muokata ja julkaista suunnittelumateriaalia kaupallisissa materiaaleissaan. Suunnittelumateriaalin omistus siirtyy palkintosuorituksen myötä Lammille. Lammi vastaa mahdollisista veroista.

Lammi voi lunastaa oikeudet itselleen myös muista kuin palkituista kilpailutöistä hintaan 750 euroa. Lammi voi myös pidättäytyä lunastamasta ja julkaisemasta yhtään kilpailutyötä.

Kilpailussa voidaan jakaa myös kunniamainintoja.

Voittajatöistä 1–3 pientalosuunnitelmaa suunnittelijatietoineen julkaistaan 2023 julkaistavassa Lammi Ideakirjassa.

Kilpailun voittajat valitsee palkintoraati, joka arvioi työt arkkitehtonisilla ja teknisillä perusteilla. Kilpailun tulokset julkistetaan tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana 2023.

Kilpailutyöt lähetetään sähköisesti Lammin verkkosivujen kautta. Lammi ei vastaa teknisistä syistä perille tulemattomista kilpailutöistä.

Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Voittajien nimet voidaan julkaista Lammin markkinointikanavissa.