Villa Valo – enemmän kuin koti

Villa Valo

Villa Valo katselee Kallavettä tyynenä, mäntyjen suojaamalta tontiltaan. Talo nousi rinteeseen Kuopion asuntomessuillle vuonna 2010. Sitä oli tosin suunniteltu jo vuosia, niinkuin suuria ja tärkeitä projekteja yleensä.

Talon isännän Seppo Ylä-Herttualan työ vaatii paljon edustamista. Siksi tarkoituksena oli rakentaa edustuskelpoinen, loistokas ja kestävä koti kauniille paikalle suomalaiseen järvimaisemaan.

Kierreltyään asuntomessuilla useina vuosina rakentajat pystyivät toteamaan, ettei heidän haaveilemaansa Villa Valon kaltaista näyttävää kohdetta pystyisi Suomessa toimittamaan kovin moni toimija. Talotoimittajista oli loppusuoralle karsiutunut kaksi, joista Lammi-Kivitalot osoittautui tutkimustyön perusteella vahvimmaksi. Lammi-Kivitalo ei tuo rajoitteita vastaan, vaan taipuu yksilölliseen rakentamiseen. Esimerkiksi jännepituudet voivat olla hyvinkin pitkiä, eikä huoneita tarvi tukea pylväillä.

Ylä-Herttualat saivat apua karsintaansa projektinjohtajaltaan, joka oli tuttu jo 15 vuoden takaa ja palkattiin heti alusta asti valvomaan työtä. Tiimin kaikki jäsenet olivat kokeneita ja ammattitaitoisia, ja Lammi-Kivitalot huomasikin heti olevansa tekemisissä todellisten ammattilaisten kanssa. Tämä teki työstä juohevaa, ja Seppo Ylä-Herttuala toteaa projektin menneen juuri niinkuin pitikin.

Talon rungon pystytti Lammi-Kivitalojen suosittelma rakennusfirma, josta jäi pelkkää hyvää sanottavaa. Projektin aikana Ylä-Herttualat kuulostelivat messualueen muiden rakentajien tuskailuja, kun ongelmia syntyi yhden jos toisenkin asian kanssa. Itse he olivat siksi erittäin helpottuneita tehtyään viisaita valintoja ja kuunneltuaan ammattitaitoisten tekijöiden luotettavia neuvoja kaikkiin rakennusvaiheisiin, toimijoihin ja valittaviin tuotteisiin liittyen. Paljon nähneinä kokeneet tekijät osaavat välttyä karikoilta – tuloksena on laadukas, kestävä ja huoleton lopputulos.

Lammi-Kivitalot saa Ylä-Herttualalta kiitosta paitsi ammattimaisuutensa myös palveluhalunsa osalta. Yritys oli selvästi valmis pitkään yhteistyöhön, eikä vain myymässä rakennuspalikoita.

– Tiimini oli loistava. Jos aloittaisin alusta nyt, en tekisi juuri mitään toisin, sanoo Seppo Ylä-Herttuala.

Seppo Ylä-Herttuala neuvot tuleville rakentajille

  • Anna suunnitelmien kypsyä ajan kanssa. Käy talonäytöissä ja asuntomessuilla hakemassa ideoita.
  • Oma koti on iso investointi: vaikka budjetti olisi tiukka, niin oikeanlaisesta tekemisestä kannattaa maksaa – se on pitkällä tähtäimellä taloudellisinta. Mieluummin kannattaa mitoittaa talo jo alusta asti sen mukaiseksi, että sen pystyy toteuttamaan ilman hätäratkaisuja ja viime hetken karsintoja. Käytä siksi kaikessa ammattilaisia heti alusta asti – myös budjetin ja laskelmien laatimiseen, jotta tiedät minkä kokoiseen projektiin pystyt!
  • Ota huomioon ympäristö, johon olet rakentamassa – myös tontin viimeistelytöiden kannalta. Kokonaisuutta ja ympäristöä on syytä miettiä jo ennenkuin talo piirretään, jo infrastruktuurin ja logistiikankin kannalta.
  • Katso tulevaisuuteen: minkälaista kaavoitusta talosi ympärille on suunniteltu? Jos viereisellä tontilla alotaan tehdä räjäytystöitä heti talosi valmistuttua, putoaako silloin talosi tuore rappaus ja kannattaisiko ehkä odottaa viimeistelytöiden kanssa?
  • Kysy heiltä, jotka tietävät. Kuuntele talotoimittajasi kokemuksia.
  • Kun teet kerralla kunnolla, ei tarvitse jälkeenpäin harmitella – eikä alkaa heti suunnitella remonttia ja muutostöitä.
  • Ajattele, että rakennat kauas tulevaisuuteen. Luot historiaa talollasi, joka tulee seisomaan paikallaan ehkä yli vuosisadan. Esimerkiksi rintamamiestalot ovat pala suomalaista rakennushistoriaa ja kertovat omasta aikakaudestaan. Mitä haluat itse kertoa jälkipolville?

Palaa takaisin Talotarinoihin »