Santaranta – talo luonnon ehdoilla

Santaranta

Simo ”Sipe” Santapukin kokemus Lammi-Kivitalojen toiminnasta on pelkästään positiivista: palvelu toimi kaikilta osin odotusten mukaisesti tai ne ylittäen – alkaen puhelimeen vastaamisesta! Sipen mukaan huomaa selvästi, että kyseessä on pitkän linjan ammattitaitoiset tekijät.

Santarannan on piirtänyt Eric Lloyd Wright, jonka tavaramerkki on orgaaninen arkkitehtuuri. Talossa ei ole yhtään 90° kulmaa. Haasteena oli siis saada rakennusharkot leikattua vaadittuihin 30° ja 60° asteen kulmiin. Lammi-Kivitalot auttoi hankkimaan ratkaisuksi timanttisirkkelin, jolla työ nopeutui ainakin kuukaudella. Lammi-Kivitalot suositteli myös kivitalorakentamisen osaavaa runkorakennusporukkaa, joka tekikin nopeaa, ammattitaitoista työtä.

Sipe dokumentoi projektinsa vaiheet tuhansilla valokuvilla ja totesi Lammi-Kivitalojen talopäiväkirjan loistoideaksi, jota itsekin olisi mielellään käyttänyt. Siitä on paitsi iloa muistojen muodossa, myös hyötyä talon tulevaa huoltoa ja remontointia varten.

Sipen vinkkejä rakentamisprojektiin

  • Hyvä vastaava mestari on painonsa arvoinen kultaa. Varmista alkajaisiksi, että saat projektiin kokeneen, luotettavan johtajan! Säästät aikaa ja hermojasi, kun voit luottavaisin mielin jättää projektin hyviin käsiin. Jos olet itse mukana tekemässä, tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tarve ”päästä pois” – hyvän projektijohtajan läsnäollessa voit huoletta ottaa lomaa.
  • Osta tontillesi ensi töiksesi merikontti – se ei maksa kokonaisbudjetissasi paljoa (noin tuhat euroa). Saat sinne kaiken materiaalin säältä suojaan ja talosi valmistuttua voit myydä kontin pois.
  • Tavaraa on yleensä helppo saada; tekeminen vie aikaa. Oikeanlaisten tekijöiden löytäminen onkin oleellista. Ei kannata tuijottaa työmiehen tuntipalkkavaatimuksia, sillä kokenut tekijä saa valmista aikaan nopeasti ja laadukkaasti ja tulee siksi lopulta edullisemmaksi. Pyydä ehdotuksia kokeneista, osaavista tekijöistä äläkä hyväksy huonoa työmoraalia tai tekemistä.
  • Muista työergonomia! Jos olet itse mukana rakentamassa, voit joko rakentaa kehoasi tai kuluttaa sitä raskaalla ruumiillisella työllä. Jokainen rakennusharkko painaa noin 25 kg, joten kokonaisen talon rakentamiseen joudut nostelemaan kymmeniä tonneja. Tee se oikealla tekniikalla, niin saat uuteen kotiisi kaupan päälle vahvemman, terveemmän kehon.
  • Hormin rakentamisessa on muistettava vesitiivistäminen. Harkoista rakennettu savupiippu on pinnoitettava tippapellin päältä niin, ettei vesi valu hormia pitkin sisään!

Sipen viimeinen vinkki irtoaa hymysuin niille, jotka rakentavat veden äärelle: tee rantaasi laituri heti – lisäät rakentamisnautintoasi!

Palaa takaisin Talotarinoihin »