Suomen myydyimpänä kivitalomerkkinä Lammilla on pyrkimys monin tavoin edistää suomalaista kivitaloarkkitehtuuria. Syntyi Lammi Kivitalo -suunnittelukilpailu, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa loppuvuodesta 2019. Tavoitteena oli löytää ennakkoluulottomia näkemyksiä suomalaiseen pientalorakentamiseen yhteistyössä arkkitehti- ja rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kanssa. Kilpailussa oli kaksi kategoriaa: Kaupunkitalo ja Tulevaisuuden talo.
Kilpailun tuomaristo arvioi töitä niin arkkitehtuurin, rakenteiden kuin pohjaratkaisujenkin näkökulmista. Tuomaristo vaikuttui erityisesti siitä, että voittajatyöt olivat paitsi kunnianhimoisia myös harkitun valmiita ideoita toteutettavaksi.
Lammin edustaja ja tuomariston puheenjohtaja Markus Inkiläinen pitää suunnittelukilpailua ehdottomasti oikeana tapana etsiä uusia talomalleja. ”Kun olimme tehneet päätöksen Ideakirjan päivittämisestä, halusimme tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. Lähdimme aika ennakkoluulottomastikin hakemaan uusia näkökulmia nimenomaan arkkitehtiopiskelijoilta, sillä hehän edustavat sitä sukupolvea, joka määrittää tulevaisuuden asumistarpeita. Suoraan sanoen yllätyimme todella positiivisesti, kuinka kypsiä ja laadukkaita kilpailuun osallistuneet työt olivat”, hän toteaa.
Lopputuloksena yritys lunasti talomallistoonsa neljä uutta mallia kerrosversioineen. Jokainen niistä täydentää odotetulla tavalla nykyistä valikoimaa. Erityisesti mallisto kasvoi juuri nyt kiinnostusta herättävillä, kompakteille kaupunkitonteille sopivilla ketterillä kivitaloilla.
Voittajatyö Katve on upea kiven ja puun liitto
Lammin ensimmäisen suunnittelukilpailun voittajan suunnittelivat Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat Anni Marttinen ja Eevi Lindroth. Kiven ja puun yhdistäminen oli kaksikolla alusta saakka yksi suunnitelman lähtökohdista. ”Halusimme luoda jotain selkeästi uutta, siksi halusimme tuoda puun niin voimakkaana elementtinä kokonaisuuteen”, Anni ja Eevi kertovat. Aktiivisen perheen käyttöön hahmoteltu talo sai tontilleen myös autokatoksen. ”Tavoitteemme oli, että talo ja katos muodostavat muotokieleltään aidosti yhtenäisen kokonaisuuden. Myös luonnonvalon käyttäminen oli meillä tärkeässä osassa heti suunnittelun alusta saakka”.
Sisätiloissa suunnittelijat pyrkivät kompaktiin kokonaisuuteen, jossa luonnonvalo ja tilaratkaisut tuovat neliöitä enemmän tilaa. ”Kun ala- ja yläkerta ovat yhteydessä toisiinsa, avaruus lisääntyy ja myös kommunikaatio kerrosten ja perheen välillä on avointa”, Anni ja Eevi arvioivat.
Tuomaristo nosti kommenteissaan esille juuri Katveen rohkean, kauniin ja kiinnostavan rakennusmateriaalien yhdistämisen. Erityishuomiota sai myös selkeä, oivaltavia yksityiskohtia sisältävä pohjaratkaisu sekä sisustuksen päätähdeksi nouseva luonnonvalo. Lammille talon kiinnostavuutta lisäsi sen vahva hahmoidea, joka mahdollistaa variaatioiden kehittämisen. Mallistoon otettiinkin talosta heti 2-kerroksisen voittajatyön lisäksi myös 1-kerroksinen versio.
Alto loistaa linjakkuudella
Kilpailun toiselle sijalle nousseen Alton suunnittelivat Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat Aku Heiskanen ja Stina Virta. Ajattomalla muotokielellä tuomaristoa puhutelleen talomallin taustalla on itse asiassa hyvin käytännöllisiä suunnitteluun vaikuttaneita asioita. ”Ideamme oli sovittaa isollekin perheelle mukavan kokoinen omakotitalo normaalia kapeammalle tontille, ja siksi jouduimme pohtimaan lähekkäin rakennettavien talojen palomääräyksiä. Saimme idean talosta, jossa ikkunoita olisikin vain kahdella päätyjulkisivulla, ja talon pitkät sivut toimisivat ikkunattomina palomuureina. Samalla rakennuksista olisi mahdollista tehdä myös pari- tai rivitalotyyppisiä yhteen liitettäviä malleja”, Aku ja Stina avaavat talon lähtökohtia.
Suunnittelijat itse näkevät, että onnistuivat prosessin aikana sekä luomaan rakennukselle miellyttävän arkkitehtonisen yleisilmeen että sovittamaan suhteellisen laajan tilaohjelman normaalia kapeampaan rakennusrunkoon. ”Huonetilat jakautuivat aurinkoisiin ja avonaisiin yhteisiin tiloihin, sekä toisaalta yksityisempiin makuuhuoneisiin”, Aku ja Stina kertovat.
Tuomaristo vaikuttui talon muotokielestä, joka ammentaa upealla tavalla modernista perinteestä. Erityishuomiota sai myös kokonaisuuteen oleellisena ja oivaltavana osana kuuluva näkösuojaus, joka on tarpeellista erityisesti kaupunkitontilla. Lammin talomallistoon Alto tuo lisäarvoa muunneltavuudellaan. Talon voi helposti nähdä niin uudisrakennusten keskellä kuin täydennysrakennuksena vanhalla asuinalueella. Se toimii tasapainoisesti myös townhouse-tyylisenä pari- tai rivitalona.
Lyhty puhuttelee vahvalla hahmolla
Kolmannen sijan voittanut Lyhty on Metropolian rakennusarkkitehtiopiskelija Roosa Tissarin taidonnäyte kompaktista kaupunkitalosta. Tärkeimpinä lähtökohtina suunnittelutyölleen Roosa pitää selkeyttä, mutta kuitenkin vahvaa hahmoa. ”Olen itse mieltynyt lontoolaiseen townhouse-arkkitehtuuriin. Lyhdyssä tavoittelin samaa tunnelmaa, mutta halusin kokeilla siitä pelkistetympää ja Suomeen sopivampaa versiota”, Roosa kertoo ideastaan.
”Kompakti kokonaisuus sopii perheelle, joka viettää sosiaalista elämää myös kodin ulkopuolella, eikä siksi tarvitse esimerkiksi isoa pihaa. Talon pohja onnistuu tarjoamaan pienessä talossa yllättävän paljon tiloja ja toimintoja. Tutkin työn aikana paljon perinteisiä townhouse-ratkaisuja ja pyrin löytämään juuri suomalaisittain toimivan kapean pohjan”, Roosa kertoo.
Tuomaristoa Lyhdyssä puhutteli yksinkertaisella tavalla toteutettu yksilöllinen ja harmoninen ilme, joka toimii hyvin sekä 3-kerroksisena että 2-kerroksisena ratkaisuna. Lammin talomallistoon Lyhty tulikin heti molempina versioina. Vahvan ulkoisen hahmon idean lisäksi kiitosta sai skandinaavisen pelkistetty ja silti sympaattinen ilme. Erityismaininnan sain myös sisätilojen moderni tupakeittiö, joka antaa tilaa mahdollisuuksille.
Myös viisi kunniamainintaa
Kilpailun kovatasoisuuden vuoksi tuomaristo päätti antaa palkintosijojen lisäksi viidelle työlle kunniamaininnan ennakkoluulottomista ja kunnianhimoisista visioista. Kilpailutöistä paistoi läpi huolellinen suunnittelu ja konsepti. Myös näistä kunniamainituista töistä nostettiin yksi talomalli, Kulma, Lammin uuteen Ideakirjaan.
Yhteistyö on hyödyllistä kaikille osapuolille
Yritysten ja opiskelijoiden välistä yhteistyötä nimenomaan kilpailujen kautta opiskelijat pitävät hyvänä asiana. ”Me opiskelijat voimme tuoda yrityksille uusia ideoita ja innovatiivisuutta. Toisaalta opiskelijat saavat arvokasta kokemusta, josta on hyötyä tulevassa työelämässä. Tässä kilpailussa esimerkiksi saimme hyvää kosketuspintaa meille uuteen materiaaliin ja sen mahdollisuuksiin”, Katveen suunnittelijat Anni ja Eeva pohtivat.
Alton suunnittelijat Aku ja Stina näkevät uusien ideoiden ja ratkaisujen esilletuomisen lisäksi mahdollisuuksia yhteistyö- ja suunnittelusuhteille, joita voi hyödyntää myös tulevaisuudessa. ”Yritykset voivat kilpailujen kautta motivoida ja vahvistaa opiskelijoiden ammatillista itsetuntoa”, myös Lyhdyn suunnittelija Roosa kiittelee.