Suunnittelijaesittely: Jarkko Niiranen

Olemme onnekkaita, että saamme tehdä yhteistyötä monien ammattilaisten kanssa asiakkaidemme hankkeissa. Haluammekin esitellä suunnittelijoita, joiden suunnittelemia talomalleja löytyy Lammi Ideakirjasta. Olemme pyytäneet heitä kertomaan hieman itsestään ja toiminnastaan sekä suunnitteluun liittyvät vinkit omaa, uutta kotia suunnitteleville perheelle.

Esittelyssä Jarkko Niiranen Arkkitehdit Sankari Osakeyhtiöstä.
Jarkon suunnittelema Talomallisto-kohde on Loft.

Kerro itsestäsi ja yrityksestäsi?

Olen Jarkko Niiranen, 42-vuotias arkkitehti. Olen osakkaana Arkkitehdit Sankari Osakeyhtiössä. Toimistomme sijaitsee Helsingin Punavuoressa, mutta suunnittelemme kohteita ympäri Suomea. Yrityksemme on perustettu 2008. Kolmen osakkaan lisäksi toimistollamme on tällä hetkellä myös kolme muuta suunnittelijaa. Pää- ja arkkitehtisuunnittelun lisäksi tarjoamme sisustus- ja pihasuunnittelupalvelua kohteisiimme.

Kerro hieman työhistoriastasi ja kuinka kauan olet suunnitellut pientaloja?

Aloitin pientalojen suunnittelun jo vuonna 2007. Etenkin harkkokivitalojen suunnittelu on tullut tutuksi jo varhain, sillä ennen omaa yritystä työskentelin opintojen ohessa Lammi-Kivitalojen palveluksessa. Yrityksemme keskittyi aluksi nimenomaan pientaloihin ja vaikka nykyään toimimmekin hyvin monenlaisten kohteiden parissa, on pientalokotien suunnittelu edelleen meille olennainen ja tärkeä osa-alue.

Millaiset ovat hyvät lähtökohdat ja -tiedot suunnittelulle?

Suunnittelulle ja rakennuslupaprosessille on hyvä varata riittävästi aikaa. Kodin suunnittelu on vuorovaikutusta suunnittelijan ja rakentajaperheen välillä, jolloin on hyvä että luonnoskierrosten välissä ehtii hetken myös tuumaamaan suunniteltuja ratkaisuja.

Jokaisella suunnittelijalla on oma tyyli, joka näkyy suunnittelukohteissa. Mistä tunnistaa suunnittelemasi talon?

Pientaloarkkitehtuurissa kiinnostavaa on nimenomaan se, ettei saman suunnittelijan rakennusten tarvitse näyttää keskenään samanlaisilta. Jokainen talo on yksilö, jonka yleisilmeeseen vaikuttavat niin ympäristö, materiaalit kuin tilaajan toiveet. Sen sijaan sellainen mihin pyrin kiinnittämään huomiota on ratkaisujen ajattomuus. Mielestäni hyvän, kestävän talon yksi olennainen tunnusmerkki on se, että se ettei sitä voi ulkonäön puolesta sijoittaa suoraan tietylle vuosikymmenelle, vaan se näyttää hyvältä myös viidenkymmenen vuoden kuluttuakin.

Vinkkisi omaa, uutta kotia suunnitteleville perheille?

Suunnittelijaa voi lähestyä myös jo ennen tontin valintaa. Arkkitehti avustaa mielellään tontin kaavamääräysten tulkinnan kanssa sekä tutkii yhdessä soveltuuko tontti halutun kaltaiselle kodille. Jos tontti on jo hankittu, niin silloinkin suunnittelija kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ideoimaan esimerkiksi rakennuksen parasta sijoittamista ja sen avautumissuuntia tontilla.

Mikä inspiroi sinua suunnittelutyössäsi?

Jokaisen pientalokodin suunnittelu on aina uusi, kiinnostava haaste. Vaikka hyväksi havaittuja ideoita voi toki hyödyntääkin uudelleen, ei pientalon suunnittelu ole koskaan kopioimista, vaan jokainen rakennuspaikka ja jokaisen rakentajaperheen tarpeet ja toiveet muodostavat uuden ratkaistavan yhtälön.

Mikä on suosikkisi kaikista Lammin Talomallisto-kohteista ja miksi?

Talossa Katve on yhdistetty kiinnostavalla tavalla puuta moderniin kivitaloon. Toinen huomiota herättävä on talo Kulma, jossa funkkistyylisen talon pohjaratkaisu on hyvin tehokas, mutta samaan aikaan onnistuneella aukotuksella tiloihin on saatu avaruutta ja valoisuutta.

***

Haluatko kuulla lisää? Jos tarvitset apua oman kotisi suunnittelussa, Jarkon yhteystiedot löytyvät tästä. Kaikki kivitalomyyjämme auttavat tarvittavien yhteistyökumppaneiden löytämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö meille täällä.

Jarkko Niiranen, arkkitehti SAFA
Arkkitehdit Sankari Osakeyhtiö
jarkko.niiranen@sankari.fi
puh. 040 539 75 01
www.sankari.fi