Suunnittelijaesittely: ek&ek architecture/design

Olemme onnekkaita, että saamme tehdä yhteistyötä monien ammattilaisten kanssa asiakkaidemme hankkeissa. Haluammekin esitellä suunnittelijoita, joiden suunnittelemia talomalleja löytyy Lammi Ideakirjasta. Olemme pyytäneet heitä kertomaan hieman itsestään ja toiminnastaan sekä suunnitteluun liittyvät vinkit omaa, uutta kotia suunnitteleville perheelle.

Esittelyssä Antti Ek, ek&ek architecture/design ja Runkopalvelut Antti Ek Oy:stä. Antin suunnittelemia Talomallisto-kohteita ovat Ailo, Lumo ja Mio.

Kerro itsestäsi ja yrityksestäsi?

Olemme Antti ja Riina Ek, kahden hengen rakennussuunnittelutoimisto ja perheyritys Hyvinkäältä. Antti on koulutukseltaan rakennusinsinööri sekä rakennusarkkitehti, Riina on muotoilija.

Kerro hieman työhistoriastasi ja kuinka kauan olet suunnitellut pientaloja?

Antti: Rakennusalan osaamiseni lähti liikkeelle timpurikoulusta Hämeenlinnasta vuonna 2000. Vuonna 2001 aloitin opiskelun rakennusinsinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikana tutustuin myös ensimmäistä kertaa Lammi-kivitaloihin, kun olin latomassa harkkoja omakotitalotyömaalla Tervakoskella. Vuonna 2005 valmistuin rakennusinsinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulusta, mistä asti olen toiminut suunnittelijana. Oman yritykseni perustin v. 2006, ja päätoimisena yrittäjänä olen toiminut v. 2007 lähtien tähän päivään.

Millaiset ovat hyvät lähtökohdat ja -tiedot suunnittelulle?

Riittävän tarkat mutta samalla riittävän joustavat. Lopputuloksessa tulee näkyä sekä asiakkaan, kaavoittajan että suunnittelijan kädenjälki.

Toinen asia mikä on tässä kohtaa pakko mainita on Vitruviuksen hyvän arkkitehtuurin teesit 2000 vuoden takaa: Käyttökelpoisuus (utilitas), kestävyys (firmitas) ja kauneus (venustas). Nämä pätevät täysin edelleenkin hyvän rakennussuunnittelun perusteina.

Jokaisella suunnittelijalla on oma tyyli, joka näkyy suunnittelukohteissa. Mistä tunnistaa suunnittelemasi talon?

Itse en tätä suoranaisesti allekirjoita, jokainen kohde on mielestäni vahvasti omanlaisensa. Mutta olen kuullut useilta tahoilta, että tunnistavat meidän suunnittelemat rakennukset katukuvasta… ehkä siellä on joitain yhdyskohtia ja hyviä ratkaisuja mitä puolitahattomasti toistaa kohteesta toiseen.

Vinkkisi omaa, uutta kotia suunnitteleville perheille?

Palkkaa paras mahdollinen arkkitehti heti hankkeen alussa. Tämä henkilö on mukanasi alusta loppuun asti ja maksaa aivan varmasti palkkionsa verran joko suoranaisissa säästöissä tai hyvissä ratkaisuissa takaisin.

Mikä inspiroi sinua suunnittelutyössäsi?

Jokainen uusi kohde inspiroi meitä todella vahvasti. On aina yhtä kiehtovaa etsiä ratkaisuja juuri tietylle tontille ja tietylle asiakkaalle sekä sovittaa kaikki vaatimukset yhteen toimivaksi sinfoniaksi tai keitokseksi. Arkkitehtuuria verrattaankin usein musiikkiin tai ruoanlaittoon, sillä kuten kaikki taide ja musiikki, myös arkkitehtuuri perustuu vahvasti referenssikohteiden ja historian kautta asioihin ja eri ratkaisuihin tutustumiseen ja elinikäiseen oppimiseen sekä yhdistelemällä näistä omaksuttuja aineksia uudeksi keitokseksi. Toimiva kokonaisuus syntyykin aina siis useasta eri osasta ja niiden yhteen pelaamisesta.

Mikä on suosikkisi kaikista Lammin Talomallisto-kohteista ja miksi?

En halua nimetä itse suunnittelemaani mallia, joten haluaisin nostaa esille Roosa Tissarin Lyhty-malliston 2 ja 3 krs Townhouset. Niitä olen tutkinut lähiaikoina mahdollisten toimistollemme tulevien Townhouse-aluesuunnitelmahankkeiden vuoksi.

***

Haluatko kuulla lisää? Jos tarvitset apua oman kotisi suunnittelussa, Antin yhteystiedot löytyvät tästä. Myös kivitalomyyjämme auttavat tarvittavien yhteistyökumppaneiden löytämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö meille täällä.

Antti Ek
antti@ek-ek.fi
0400 138 301

www.ek-ek.fi
IG: ek_ek_architecture_design/