Turvallisia lisäneliöitä kellarilla – vinkit omakotitalon rakentajalle


Kellari edustaa 2020-luvun rakentamisessa kaikkea muuta kuin sokkeloista varastotilaa. Harkkorakentaminen on avannut kellarin tilasuunnittelulle uudenlaista vapautta ja avaruutta. Rinnetontilla se on kustannustehokasta lisätilaa heti tai tulevaisuudessa käytettäväksi. Kompaktilla tontilla kellari mahdollistaa neliöiden täyden hyödyntämisen. Omakotitalorakentajien kysymyksiin vastaa Lammin myyntipäällikkö Jussi Peltomaa.

Millaiselle tontille kellari on järkevää rakentaa?

Tontin muodolla on tässä todella iso merkitys. Lähtökohtaisesti suosittelen kellarin rakentamista aina, kun kyseessä on rinnetontti, tai kun tontti vaatii muuten paljon maatöitä, kuten täyttöä tai maan vaihtoa. Tilatehokkaalla kaupunkitontilla tasamaan kellariratkaisu on järkevää silloin, kun jokainen neliö tehostaa arvokkaan tontin hyötykäyttöä ja lisää asumismukavuutta.

Sopivalla tontilla kellari on fiksu tapa löytää arkeen lisätilaa, jos esimerkiksi ylimääräistä työhuonetta tai varastointimahdollisuuksia on vaikea saavuttaa yläkerrosten budjetoinnilla.

Millaisia tiloja harkkorakentaminen mahdollistaa kellarikerrokseen?

Valuharkoista rakennettaessa rakenteiden mitoitus tehdään pystysuunnassa, jolloin perinteisen, muurattavan harkon vaatimia kantavia väliseiniä ei tarvita. Tämä avartaa tiloja ja sitä kautta mahdollistaa toimintojen vapaan suunnittelun.

Tänä päivänä kellarista toivotaan edelleen varastotilaa esimerkiksi harrastevälineille, mutta yhä useammin kellariin toteutetaan laadukkaita spa-henkisiä saunatiloja tai tunnelmallisia takkahuoneita baarikeittiöineen. Myös tilavat ja toiminnalliset kodinhoitotilat kellarissa helpottavat arkea ja vapauttavat neliöitä yläkerroksista.

Taloissa arvostetaan yhä enemmän myös tilojen joustavuutta. Kellari lisää juuri sitä. Vaikka tila rakennusvaiheessa jätettäisiin ns. raakatilaksi, sen muuttaminen tarvittaessa vaikka kotitoimistoksi tai teini-ikäisen omaksi yksiöksi on vaivatonta.

Kellari on minulle juuri nyt tarpeeton, kannattaako se silti rakentaa?

Jos tontti vaatii paljon maatöitä, kellarin rakentamista kannattaa aina harkita. Tilaa ei välttämättä kannata rakentaa heti asuinkäyttöön, vaan sen voi jättää kylmäksi varastotilaksi ja hyödyntää muulla tavoin tulevaisuudessa. Kellaria voi silloin ajatella myös hyvänä sijoituksena, sillä se nostaa talon myyntiarvoa. Kylmässäkin kellarissa harkkopinta on kustannustehokas vaihtoehto, sillä se vaatii vain pinnan tiivistävän maalikerroksen.

Rinnetontille rakennettaessa kellari antaa myös tukea erilaisille parveke- tai terassiratkaisuille, joilla vaikutetaan nimenomaan yläkerrosten asumismukavuuteen. Tämäkin kannattaa ottaa huomioon talon suunnitteluvaiheessa.

Millaisiin aikatauluihin ja kustannuksiin kellarin kanssa on varauduttava?

Moni ajattelee kellarin rakentamisen olevan työläämpää kuin se itse asiassa on. Kuten kaikki harkkorakentaminen, myös kellarin rakentaminen on nopeaa, tarkkaa ja vankkaa. Maatöiden valmistumisen jälkeen kellari on valmis yleensä kahdessa, maksimissaan neljässä viikossa.

Kellarin rakennuskustannukset ovat ennakoitavissa suunnitteluvaiheessa, kun tiedetään esimerkiksi tontin maatöiden tarve sekä pohjasuunnitelmasta riippuvien teräsrakenteiden määrä. Itse myyjänä pyrin lähtökohtaisesti vaikuttamaan pohjaan niin, ettei teräsrakenteita tarvittaisi, vaan kellari voitaisiin rakentaa tehokkaasti perustuotteilla.

Olen rakentamassa hirsitaloa, kuka suunnittelee talooni sopivan kivikellarin ja miten?

Lammi myy kellarin pakettiratkaisuna, jolloin myös rakennesuunnittelu hoituu meidän kauttamme. Me vastaamme siitä, että kellarin liitos sopii jokaisen detaljin tarkkuudella yläpuolelle tulevaan talopakettiin. Kellari suunnitellaan aina talomallin ehdoilla, joten mitään rajoitteita ei sen suhteen ole.

Rakennan taloni itse, tarvitsenko kellarin toteuttamiseen erityisosaamista?

Harkkokellari on myös omatoimirakentajan toteutettavissa, jos rakentamisesta on kokemusta. Meillä Lammilla asiaan kuuluu, että työmaalle tullaan tarpeen vaatiessa ohjeistamaan, eikä rakentajaa jätetä yksin. Oma kokemuksemme on, että apua olisi enemmän tarjolla, kuin mitä sitä edes osataan pyytää.

Lammi Kellari pakettiratkaisuna
 • Anturamuotit
 • Ulkoseinäharkot
 • Kantavat väliseinäharkot
 • Kevyet väliseinäharkot
 • Välipohjan ontelolaatta
 • Elementtiporras
 • Takka- ja takkahormikivet (tarvittaessa)
 • Harjateräkset kivirakenteisiin (valmiiksi taivutettuina)
 • Routaeristeet
 • Lattiaeristeet
 • Rakennesuunnittelu
 • Rahti
Lisäksi pääkaupunkiseudulla:
 • Betoni

Autamme mielellämme sinua projektisi toteuttamisessa laadukkailla ja turvallisilla rakennustuotteillamme. Kerro meille, miten voimme olla avuksi ja jätä yhteydenottopyyntö.