Lammi Kuorikivi® innovatiivisen betonielementin perustana

Lammi on jälleen viemässä tietotaidollaan rakennusalaa eteenpäin – nyt yhteistyössä alan toisen huipputoimijan, Consolis Parman, kanssa. Lammi ja Parma lanseeraavat Finnbuild 2022 -messuilla elementti-innovaation, joka yhdistää Lammi Kuorikivi®-valueristeharkon julkisivuominaisuudet elementtirakentamisen nopeuteen.

Lammi ja Parma ovat molemmat oman alansa ammattilaisia, joilla on ollut halua ja resursseja panostaa myös pitkäjänteiseen tuotekehitystyöhön. Siksi yhteinen kehityshanke on ollut mielekäs ja pitkälle kantava molemmille yrityksille.

Lammin neljä vuotta sitten lanseeraama Kuorikivi-harkkotuoteperhe on kasvattanut jatkuvasti asemaa niin rivitalojen kuin 5–8 kerrosta korkeiden kerrostalojen rakentamisessa. Julkisivun nopea pinnoitettavuus ja harkon hyvät ominaisuudet työmaalla ovat vakuuttaneet ammattirakentajat. Lammin tuotekehitys alkoikin jo varhaisessa vaiheessa kartoittamaan, miten näitä ominaisuuksia voisi hyödyntää myös betonielementtirakentamisessa.

Yhteistyöstä hyötyy koko ala

Parma on elementtirakentamisen ammattilainen, jolla on Lammin tavoin vahvaa tuotekehitysosaamista. Uusi innovaatio perustuu Kuorikiven lisäksi Parman noin 15 vuotta sitten kehittämään PARMArappaus-ratkaisuun. Uusi tuote laajentaakin tulevaisuuden näkymiä niin harkko- kuin elementtirakentamisessa.

Kahden vuoden intensiivisen kehitystyön, pilotoinnin ja tuotetestauksen jälkeen syksyn 2022 Finnbuild-messuilla nähdään PARMArappausblock-nimellä myytävä julkisivuratkaisu, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippuluokkaa: vähähiilinen, iskunkestävä, ääntä eristävä, säänkestävä ja paloturvallinen.

Vastuullisuus kantaa sadan vuoden päähän

Tuotekehitystyössä vähähiilisyys ja vastuullisuus on huomioitu useasta näkökulmasta. Tuotteen kantava sisäkuori voidaan helposti mitoittaa 100 vuoden suunnittelukäyttöiälle ja sen betonilaatuna käyttää vähähiilisiä betonilaatuja.

Elementin lämmöneristeenä käytetään 175 mm paksua, kosteuden kestävää ja energiatehokasta grafiitti-EPS-eristettä. Eristemateriaaliksi on saatavilla myös vähähiilisempi, biomassapohjainen Luonto-eriste.

Tuotteen valmistuksessa oleellisten Lammi Kuorikivi®-blockien hiilijalan- ja kädenjälki on todennettu verifioiduilla EPD-ympäristöselosteilla. Tuotteet valmistetaan paikallisesti Suomessa ja vastuullisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota koko toimitusketjussa.

Valmistusprosessi tuo etuja tehtaalle ja työmaalle

Innovatiivisuus ulottuu myös elementin valmistusprosessiin, joka on perinteiseen betonielementtiin verrattuna kevyempi ja tekniikaltaan käänteinen:

  1. Lammin valmistamat Kuorikivi®-blockit, eli halkaistut kuorikiviharkot toimitetaan betonielementtitehtaalle.
  2. Tehtaalla blockit ladotaan muotteihin.
  3. Tämän jälkeen kantava sisäkuori raudoitetaan ja varustellaan elementtiin suunnitellulla talotekniikalla.
  4. Lopuksi valetaan elementtien sisäkuori.

Teollisesti esivalmistetut harkkotuotteet vähentävät elementtitehtaalla käsityön tarvetta ja käänteinen valmistustekniikka myös parantaa työvaiheiden ergonomisuutta ja työturvallisuutta.

Työmaalla käänteinen valmistustekniikka taas takaa erinomaisen mittatarkkuuden, mikä helpottaa asennusta, nopeuttaa työvaiheita ja parantaa rakentamisen laatua.

Elementti ei vaadi työmaalla myöskään erillistä säänsuojausta tai varovaisuutta: betonijulkisivu suojaa jo itsessään kosteudenkestävää eristettä työmaa-aikana mekaanisilta iskuilta, kosteudelta ja uv-säteiltä.

Onnistunut pilottihanke valmistui Lohjalle

Pilottikohde uudella elementillä on valmistunut Lohjalle. Aivan kaupungin ydinkeskustaan rakentuvasta kahden kerrostalon kokonaisuudesta valmiina on toinen, Asunto Oy Merikukka -niminen kuusikerroksinen kohde.

”Asennettavuuden kannalta uusi hybridi vastaa täysin perinteisiä julkisivuihin asennettavia betonielementtejä. Sitä on helppo käsitellä ja samalla se tuntuu jämäkältä, jollainen ei herkästi vaurioidu asennuksen aikana”, kertoo rakennusliike Firmus Li&Me Oy:n yrittäjä Petri Lilja.

Ensitreffit FinnBuild-messuilla

PARMArappausblock-julkisivuratkaisu on esillä FinnBuild-messuilla Lammin Betonin osastolla 6h28. Tietoiskut uudesta julkisivuratkaisusta järjestetään Betonipuisto-lavalla päivittäin:

  • tiistaina 4.10. klo 15:30–15:40
  • keskiviikkona 5.10. klo 16:00–16:10
  • torstaina 6.10. klo 11:30–12:00

Tervetuloa tutustumaan ohutrapattujen julkisivujen uuteen aikakauteen!