”Harkkorakenne erinomainen valinta”

Kojamo rakennutti Tampereen keskustaan, Näsilinnankatu 40:n sisäpihalle nelikerroksisen vuokratalon. Runko toteutettiin Lammin Kuorikivi -harkoilla.

– Harkkorakenne osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Rakennustavan tuomat monet edut, kuten kestävyys, turvallisuus ja estetiikka pääsevät esiin, toteaa urakoitsijana toimineen Marvean toimitusjohtaja Leon Kärnä.

AsOyNäsilinnankatu40

Kojamon uudiskohde sijaitsee Tampereen Näsilinnankadulla, kaupungin ytimessä, Laukontorin ja Ratinan suvannon läheisyydessä. Kyseisellä tontilla oli jo 1950-luvulla valmistunut Kojamon LUMO-kotien vuokratalo, joka oli peruskorjauksen tarpeessa.

– Betonirunkoisessa rakennuksessa oli ulkoseinän rakenteena tiilimuuraus ja julkisivut rapattu. Ulkoseinien kunto oli vielä hyvä, mutta rappauksessa oli iän ja sään tuomia kulumia, kertoo Kojamon aluepäällikkö Kalle Kivelä. Tontti sijaitsee Nalkalan kaupunginosassa. Sen korttelialueelle oli tehty vuonna 2019 asemakaavan muutos, joka mahdollisti täydennysrakentamisen. Näin vanha talo sai lähinaapurikseen tontin toiselle reunalle paikalla rakennetun kivitalon.

AsOyNäsilinnankatu40

Nopeus ja laatu myös rakennuttajan etu

– Rakennuspaikan sijainti keskellä kaupunkikorttelia johti aika pian siihen, että runkoratkaisuksi haettiin jotain muuta kuin elementtirakentaminen. Sisäpihalle pääsi vain vanhan rakennuksen läpi porttikongista, jossa oli vielä alapuolen kellarista johtuen kantavuuden rajoitus, kertoo senior architect Marko Niittynen kohteen suunnitelleesta Arco Architecture Companystä.

Rakennuksen runko päätettiin toteuttaa valuharkkorakenteella. Se mahdollisti myös projektin nopean käynnistämisen.

– Nopea käynnistäminen ja koko hankkeen optimointi on rakennuttajalle tärkeää liiketoiminnan kannalta. Mahdollisimman lyhytkestoinen hanke aiheuttaa myös vähemmän haittaa alueen asukkaille ja liikenteelle, Kalle Kivelä toteaa. Kivirakenne sopii myös Kojamon arvoihin.

– Energiatehokkuus ja ekologinen kestävyys sekä terveellisyys ja turvallisuus ovat Kojamolle vastuullisena kaupunkiasumisen kehittäjänä ehdottomasti tärkeitä arvoja, Kivelä korostaa.

– Rakennusten ja järjestelmien ikääntyessä vesivahinkojenkin riski ja todennäköisyys kasvavat. On hyvä, että kivirakenne on tässäkin suhteessa vikasietoinen, mikä on koko rakennuksen elinkaaren ja helpon ylläpidon kannalta hyvä asia.

AsOyNäsilinnankatu40

Onnistunut kokonaisuus

Näsilinnankatu 40 D:n urakoitsijana toimi pirkkalalainen Marvea, joka on erikoistunut monipuoliseen asuntorakentamiseen sekä hankekehitykseen.

– Näsilinnankadun hanke soveltui hyvin sekä hankestrategiaamme että resursseillemme. Henkilöstöllämme on erikoisosaamista valuharkkorakentamisesta, mutta tämä kohde oli meidän ensimmäinen harkkorakenteinen kerrostalomme. Hanke on kokonaisuutena hyvin onnistunut, joten saimme hyviä kokemuksia vaihtoehtoisesta runkorakenneratkaisusta, Leon Kärnä toteaa.

Marvean vastaavan työnjohtajan Petteri Kilven mukaan erittäin ahdas tontti edellytti
huolellista työn suunnittelua.
– Se korostui koko hankkeen ajan tavarantoimituksista ja työn tekemisestä jätelajitteluun
asti. Työmaalla ei ollut juurikaan tilaa varastoida materiaaleja eli toimitusten tuli sujua oikea-aikaisesti suunnitelmien mukaan.
– Rungon pystytys paikalla tehtynä on työvoittoista. Kierto tulee suunnitella hyvin ja myös se, milloin eri työvaiheiden tekijöiden tulee olla paikalla tekemässä omaa osuuttaan.
– Yhden kerroksen runkotyöt kestivät kuukauden verran eli koko runko toteutettiin toukokuusta syyskuuhun. Suunnitellussa aikataulussa pysyttiin hyvin, Kilpi kertoo.

Yksi Lammin Kuorikivi -harkon eduista on se, että runko on heti valmis rapattavaksi. Tätä hyödynnettiin myös Näsilinnankadulla.
– Rappaus tehtiin heti vesikaton valmistuttua eli syksyn ja alkutalven aikana. Se oli oikea hetki rappaukselle, sillä kohteen luovutus oli juhannukseksi ja kevään sekä kesän aikana
tehtiin pihatyöt ja asennettiin parvekelasitukset, Kilpi toteaa.

Työmaalla haasteita lisäsi se, että Marvean uudisrakentamisen kanssa osin samaan aikaan
Consti peruskorjasi vanhaa rakennusta.
– Molempien hankkeiden toteutus onnistui aikataulullisesti, logistisesti ja työmaiden toimintojen kannalta hyvin, Kalle Kivelä kiittää.
– Kaikkien osapuolten ja toimijoiden sujuva yhteistyö, tiedonvaihto ja ongelmien ratkaiseminen yhdessä ovat erittäin tärkeitä halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kerrostalon runko toteutettiin Lammin Kuorikivi -harkoilla.

Kojamon uusi vuokratalo valmistui Tampereen ydinkeskustaan, vain muutaman korttelin päähän ikoniselta Laukontorilta. Runko toteutettiin Lammin Kuorikivi -harkoilla. Nopea käynnistäminen ja koko hankkeen optimointi on rakennuttajalle tärkeää.

AsOyNäsilinnankatu40D

Aito kivitalo laadukasta täydennysrakentamista

Asemakaavassa Näsilinnankatu 40 D:n rakennusoikeudeksi muodostui 2 000
kerrosneliötä ja kerroksia neljä.
– Rakennuksen suorakaiteen muoto oli luontevin lähtökohta ja sisäänkäynti
vedettiin syvennykseen, joka jatkuu koko rakennuksen korkeudella. Kaikkiin
asuntoihin haluttiin parvekkeet, joiden vyöhykkeistä muodostuikin olennainen
osa julkisivua, toteaa senior architect Marko Niittynen.

– Harkkorakentaminen vaikutti toimivalta myös kerrostaloon ja Lammin
Kuorikivi -harkkoja oli onnistuneesti käytetty vastaavissa hankkeissa. Me
emme olleet tällaista rakenneratkaisua ennen suunnitelleet, mutta hyvien ohjeiden sekä varsinkin toimivan yhteistyön ansiosta rakennesuunnittelijan ja
tilaajan kanssa löysimme selkeät mitoitusperusteet, jotka soveltuivat erittäin
hyvin asuntosuunnitteluun myös kerrostalossa.

– Harkkorakentamisessa ei sisäpuolelle muodostu juotettavia saumoja,
jotka elementtirakentamisessa voivat joskus näkyä pieninä halkeamina. Ulkopuolella on rappauksen alla kivirakenne, joka on varmasti pitkäikäisempi kuin
esimerkiksi lämpörappaus. Eli kyseessä on aito kivitalo.

Marko Niittysen mukaan lopputulos on sellainen kuin alun perin haluttiin.
– Rakennus on kaupunkirakenteeseen sopivaa laadukasta täydennysrakentamista, joka on tätä aikaa, mutta keskustelee myös luontevasti ympäröivien,
eri aikakausien rakennusten kanssa.

Kerrostalon runko toteutettiin Lammin Kuorikivi -harkoilla.As Oy Näsilinnankatu 40 D Tampere

 • Rakennuttaja: Lumo Kodit Oy / Kojamo
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arco Architecture Company, vastuullisena senior architect Marko Niittynen,
  pääsuunnittelija Kalevi Näkki
 • Rakennusurakoitsija: Marvea Oy
 • Kokonaiskerrosala: 2 200 m2
 • 49 vuokra-asuntoa, yksiöistä kolmioihin, huoneistokoot 25,5–49 m2
 • Rakennusaika: 2/22–6/23
 • Runkorakenne:
  Lammi Kuorikivi® -valueristeharkko

 

ALKUPERÄISJULKAISU: KIVESTÄ MUURAAMALLA 2/2023

Lue koko lehti: KM_2_2023.pdf (kivitaloinfo.fi)

TEKSTI Leena-Kaisa Simola
KUVAT Lammin Betoni Oy