Muurirakenteilla tehostat pihasi tilankäyttöä

Hyvin suunnitellulla pihalla on monipuolista tilaa. Muureilla hallitset pihan korkeuseroja ja luot erilaisia alueita esimerkiksi pihaviljelyyn ja oleskeluun. Pihavisio Oy:n Maria Itkonen jakaa vinkkinsä muurikivien käyttöön pihasuunnittelussa ja -rakentamisessa.

Maria Itkonen, toimitusjohtaja, Pihavisio

Kokenut suomalaisten omakotipihojen suunnittelija, Pihavisio Oy:n toimitusjohtaja Maria Itkonen kannustaa muurikivien entistä monipuolisempaan hyödyntämiseen. Mahdollisuuksia löytyy. ”Muurikivihän on kuin legopalikka, vain mielikuvitus on rajana sen käytössä! Olen nähnyt muurikivestä toteutettuna muun muassa tulisijoja, portaita, kasvihuoneen sokkeleita ja istuinryhmiä”, Maria listaa.

Pihasuunnittelun näkökulmasta muurit ovat myös helppo mutta näyttävä tapa jakaa pihaa erilaisiin alueisiin. ”Piharakentamisen trendit ovat muuttuneet entistä toiminnallisemmiksi. Perinteisen nurmipihan sijaan toiveena on nyt erilaisia harrastus-, leikki-, oleskelu- ja viljelyalueita. Tämä vaatii pihan neliöiden tehokasta käyttöönottoa. Muureilla saadaan korkeuserot hallintaan ja niillä voidaan luoda pihaan erilaisia viihtyisiä alueita”, Maria kertoo.

Lammi on Marialle luotettava kotimainen toimija. ”Nykyään myös yksityispihoilla kiinnitetään paljon enemmän huomiota kestävään kehitykseen ja turvallisuuteen. Mielestäni on upeaa, että Hämeenlinnassa valmistettua laadukasta, Avainlippu-merkin ansainnutta muurikiveä on tarjolla kilpailukykyiseen hintaan”, hän kiittelee.

Ammattilaisen 6 vinkkiä – onnistu muurin rakentamisessa!

1. Varmista pohjan routimattomuus

Tee pohjatyöt huolella, jotta muurista tulee kestävä. Pohjatyön laajuus vaihtelee olosuhteiden mukaan. Muurin pohja on aina työstettävä routimattomaksi ja tiiviiksi. Korkeammat muurit vaativat valettavan betonianturan.

2. Suunnittele logistiikka tontilla

Varaudu ajoissa siihen, että rakentaminen vaatii tilaa. Laske etukäteen montako kivilavaa työhön tarvitaan. Suunnittele sitten lavoille säilytyspaikka tontilla jo ennen kivien tilaamista. Sama koskee pohjatyön yhteydessä kulkevia maamassoja. Pienellä tontilla on ensin tehtävä pohjatyöt ja vasta sitten tilataan kivet, jotta kulkureitit eivät tukkeutuisi.

3. Huomioi muurien käyttötarkoitus

Suunnittele etukäteen, millaisiin eri käyttötarkoituksiin haluat muurirakenteen soveltuvan nyt ja tulevaisuudessa – esimerkiksi tukimuuriksi, aitamuuriksi tai kasviallasmuuriksi. Mikäli muuriin halutaan myöhemmin kiinnittää pergolarakenteita tai aitaelementtejä, on muurille valettava betoniantura jo rakennusvaiheessa. Kasvialtaissa kannattaa myös huomioida riittävä multatila erilaisille kasveille sekä toimiva vedenpoisto altaasta.

4. Valitse kiven väri pihan mukaan

Kun valitset muurikiven väriä, valitse ensisijaisesti tontilla mahdollisesti jo käytössä oleva väri. Kannattaa myös huomioida, että muurikivien värit haalenevat ajan myötä.

5. Huomioi myös pihavalaistus

Ennen rakentamista pohdi myös pihavalaistuksen roolia. Valaisimia voidaan asentaa esimerkiksi muuriin tai sen taakse. Kannattaa myös huomioida, että muurin alle voidaan asentaa sähkökaapelivarausputki valmiiksi myöhemmin asennettavia valaisimia varten.

6. Käytä tarvittaessa ammattilaista

Kaiken voi tehdä itse, kun sen osaa. Mutta kun jokin asia tuntuu vaikealta, on hyvä paikka konsultoida ammattilaista. Jos et halua tilata pihasuunnitelmaa, pihakonsulttia voi käyttää pihalla myös antamaan ideoita ja neuvoja sekä suunnitteluun että toteutukseen liittyen.

Muista! Myös muottiharkot sopivat piharakentamiseen.

Pihakokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa käyttää muurikivien lisäksi myös Lammin muottiharkkoja. Muottiharkko on ahtaissakin tiloissa helposti työstettävä ratkaisu esimerkiksi:

  • uima-altaisiin
  • maanpainekatoksiin
  • kylmävarastoihin

Luja, tiivis ja saumaton muottiharkkorakenne tarjoaa optimaalisen pinnoitusalustan kaikille pinnoitteille. Tutustu tuotteeseen tarkemmin täällä.

Tarvitsetko lisätietoja Lammi Muurikivistä? Ota meihin yhteyttä täällä.