”Lohjan komeimmat kerrostalot”

Lohjan komeimmat kerrostalot, näin kaupunkilaiset kuuluvat kehuvan, sanoo yrittäjä Petri Lilja tyytyväisenä. Rakennusliike Firmus Li&Me Oy on perustajaurakoinut Lohjan keskustaan jo kolme asuinkerrostaloa, joiden runkorakenne on tehty Lammin Kuorikivi-harkoista. Viimeisimpänä valmistui kahden harkkokerrostalon kokonaisuus.

Kahden harkkokerrostalon kokonaisuus Lammin Kuorikivellä

Ensimmäinen Asunto Oy Lohjan Liljankukka valmistui vuonna 2020. Se herätti ansaittua huomiota rakennusalan lehdistössä, sillä viisikerroksisen talon runko valmistui harkoista vain kolmessa kuukaudessa.

– Sama tahti on jatkunut näissä seuraavissakin, Firmus Li&Men toinen perustaja Petri Lilja toteaa.

Kuorikiven tehokkuus perustuu siihen, että betonia valetaan vain yhteen valuonteloon, jolloin sekä valu että vibraus sujuvat nopeammin. Kuorikivellä tehdyn rakenteen julkisivu päästään rappaamaan heti eli ei tarvitse odottaa yhden lämmityskauden yli kuten tavallista. Harkkoja on myös aina helposti saatavilla ja niiden käsittely on työmaalla sujuvaa, mikä osaltaan tehostaa urakan aikataulua.

Kuorikivi-harkkokerrostalo

Kaksi runkoa peräkkäin

Firmus Li&Men seuraava hanke Lammin Kuorikivi-harkoista oli kahden harkkokerrostalon kokonaisuus kauppakeskus Lohen naapuriin. Molemmat rakennukset ovat kuusikerroksisia. Ensimmäisenä valmistui 16 asunnon Asunto Oy Lohjan Merikukka marraskuussa 2022. Vuonna 2023 valmistui 18 asunnon Asunto Oy Lohjan Lime.

Petri Lilja

– Olemme kyllä aikataulusta aika lailla edellä, Lilja tuumaa. Työmaan aikataulutus onkin onnistunut hyvin.

– Kun ensimmäisen talon runko saatiin valmiiksi, tehtiin toinen heti perään ja molemmat rapattiin kerralla. Näin työ sujui hyvin samalla kalustolla ja porukalla. Ja toisaalta molempien talojen rungot olivat jo valmiita, kun aloimme tehdä ensimmäisen talon pysäköintikatosta ja pihatöitä.

Merikukan kahdessa alimmassa kerroksessa ja Limen alimmassa kerroksessa on käytetty vuonna 2022 lanseerattua Lammin Betonin ja Consolis Parman yhdessä kehittämää PARMArappausblock-elementtiä. Siinä yhdistyvät harkko- ja elementtirakentamisen edut.

– Ihan pätevä tuote, tarkasti mitoitetut elementit saatiin hyvin paikoilleen. Hyvä vaihtoehto kerrostalojen elementtirakentamiseen, Lilja toteaa.

harkkokerrostalo Lammin Kuorikivi-harkoista

Asiakkaatkin tyytyväisiä

Näyttävien rakennusten asunnot ovat isoja kaksioita ja kolmioita sekä molemmissa taloissa on avara kattohuoneisto. Asuntojen koot vaihtelevat 47 neliöstä 131 neliöön. Kaikissa on noin 20 neliön lasitettu parveke. Molemmissa taloissa on kaikkiaan noin 1 500 neliötä kerrosalaa.

– Isoimmat asunnot saatiin yhdistämällä kaksi pienempää. Sehän on harkkorakentamisessa mahdollista vielä rakennusvaiheessakin. Isot asunnot kiinnostivatkin nyt paljon, tosin kaikki asunnot myytiin nopeasti, Petri Lilja kuittaa markkinatilanteen.

– Kun olen kuunnellut asiakkaitamme, niin he selvästi tuntevat Lammin tuotteen ja arvostavat kivirakentamista. Marraskuussa valmistuneen talon asukkaat ovat ihmetelleet, miten kaupungin äänet eivät kuulu ollenkaan asuntoon, vaikka ollaan ihan ytimessä.

– Ja varsinkin näinä aikoina rakennuksen energiatehokkuus nousee aina esiin.

 

harkkokerrostalon julkisivu

Asunto Oy:t Lohjan Lime ja Lohjan Merikukka
Nummentaustantie 2, Lohja

  • Yhteensä 34 asuntoa, 47–131 m², pohjakerroksissa pari liiketilaa
  • Kokonaisala 3 000 k-m²
  • Kuusi kerrosta
  • Runkorakenne: Lammi Kuorikivi® -valueristeharkko
  • Perustajaurakoitsija: Firmus Li&Me Oy
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Matti Rahkila Oy
  • Rakennusaika: aloitus 3/2021, toinen talo valmis 11/22 ja toinen 10/23

 

ALKUPERÄISJULKAISU: KIVESTÄ MUURAAMALLA 1/2023

Lue koko lehti: KM_1_2023.pdf (kivitaloinfo.fi)

TEKSTI Leena-Kaisa Simola
KUVAT Juho Kuva ja Lammin Betoni Oy