Kivitalon tiiveyden merkitys – ja hengittävyyden myytti

Tiiveyden merkitys. Nykyaikaisessa rakentamisessa tärkeintä on, että talo on tiivis, hallitusti tuulettuva ja energiatehokas.

Viime vuosina rakentamisen yhteydessä on usein puhuttu rakennusten ”hengittävyydestä”, ikään kuin se olisi tavoiteltava ominaisuus. Samalla unohtuu, että nykyaikaisessa rakentamisessa tärkeintä ei ole se, että rakenteet ”hengittävät”, vaan se, että talo on tiivis, hallitusti tuulettuva ja energiatehokas. Nykyrakentamisessa rakenteellinen tiiveys on etu – ei haitta.

Tiiveys takaa energiatehokkuuden ja asumismukavuuden 

Talon tiiveys tarkoittaa sitä, että rakenteista ei pääse hallitsemattomasti ilmaa sisään tai ulos. Tämä ominaisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun puhutaan energiatehokkuudesta ja asumismukavuudesta. Tiivis talo pitää lämpimän ilman sisällä talvella ja kuuman ilman ulkona kesällä. Näin säästetään merkittävästi energiaa ja pienennetään lämmitys- ja viilennyskustannuksia. Tiiveys otetaan myös energiatodistuksen laskennassa huomioon ja sillä voi olla talon energialuokkaan parantava vaikutus.   

Lisäksi tiivis talo ei päästä kosteusrasitusta rakenteisiin. Kun ilma ei kierrä vapaasti rakenteiden läpi, kosteus ei myöskään pääse kondensoitumaan vaarallisiin paikkoihin. Tämä parantaa rakenteiden kestävyyttä ja vähentää home- ja kosteusvaurioiden riskiä. Ulkoseinien osalta tämä riski on pienempi kivirakenteisissa taloissa. Lue lisää tiiveysmittauksesta.

”Hengittävyys” on vanhentunut ja väärinymmärretty käsite 

Käsitys ”hengittävästä talosta” juontaa juurensa vanhoihin rakennuksiin, joissa rakenteet vaihtoivat ilmaa luonnollisesti. Tällainen ”hengittävyys” ei ollut tarkoituksellinen ominaisuus, vaan seurausta sen ajan rakennustekniikasta ja materiaaleista. Ja vaikka se toimi aikansa, se ei enää vastaa nykypäivän vaatimuksia asumismukavuuden, energiatehokkuuden tai sisäilman laadun suhteen. Nykyrakentamisessa rakennuksen ei pidä ”hengittää” rakenteidensa läpi, vaan sen tulee olla tiivis ja hyvin ilmanvaihdolla varustettu. 

Hengittävä rakenne tarkoittaa käytännössä sitä, että ulkoilma (ja sen mukana kosteus, kylmä ja epäpuhtaudet) pääsee kulkemaan sisään seinien ja muiden rakenteiden läpi. Tämä johtaa helposti hallitsemattomaan sisäilman vaihteluun, kosteuden kertymiseen eristeisiin ja jopa mikrobikasvustojen syntyyn. 

Ilmanvaihto on ratkaisevassa roolissa 

Ilmanvaihdon tehtävä on pitää sisäilma raikkaana, terveellisenä ja turvallisena hengittää. Tiiviissä talossa sisäilman raikkaus ei perustu rakenteiden vuotoihin vaan hallittuun koneelliseen ilmanvaihtoon, joka tuo raitista ilmaa sisään ja poistaa epäpuhtaan ilman ulos. Lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä säästää energiaa ja ylläpitää terveellistä sisäilmaa. Oikein säädetty ja huollettu ilmanvaihto on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa ilmanvaihto. 

Tiiveyden merkitys. Nykyaikaisessa rakentamisessa tärkeintä on, että talo on tiivis, hallitusti tuulettuva ja energiatehokas.

Kivitalo kestää aikaa 

Kivitalojen etuna on myös niiden ulkoseinien massiivisuus ja kosteustekninen turvallisuus. Kivi ei homehdu, ei lahoa eikä pala. Tiivis kivirakenne toimii vakaasti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kun yhdistetään tiiveys, oikea eristys ja toimiva ilmanvaihto, saadaan turvallinen, pitkäikäinen ja asumismukavuudeltaan huippuluokan koti. 

Tiiveys ei ole ongelma – se on ratkaisu ja nykyrakentamisen edellytys. Kivitalon tiivis rakenne tarjoaa energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja turvallisuutta. Nykyajan rakentamisessa hallittu ilmanvaihto ja tiiviit rakenteet ovat avainasemassa. Unohdetaan siis vanhat myytit ja rakennetaan fiksusti – kivestä. 

 

Ota yhteyttä

Autamme mielellämme kaikissa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissäsi. Ota yhteyttä lähimpään Lammi-asiantuntijaamme tai jätä meille yhteydenottopyyntö.