Osaurakointi on kustannustehokas tapa rakennuttaa kivitalo. Vaikka monen palasen hallinta voi tuntua haastavalta, ei rakennuttaja ole kivitalounelmansa kanssa yksin, vaan ammattilaiset auttavat häntä juuri niin paljon kuin rakennuttaja haluaa. Kun itselle sopivaa vaihtoehtoa pohtii, kannattaa olla rehellinen niin oman osaamisen kuin ajankäytönkin suhteen. Ammattimainen projektinjohtaja on tavoitettavissa aina tarvittaessa, ja hän osaa todennäköisesti vastata yllättäviinkin kysymyksiin nopeasti. Toisaalta rakennuttaja tuntee oman kotinsa sitä paremmin, mitä enemmän hän on mukana projektissa.
Tässä juttusarjassa esittelemme kolme erilaista kotia ja toteutustapaa rakentaa Lammi Kivitalo.
Kolme kotia – kolme erilaista toteutustapaa 1/3:
Projektinjohto omissa käsissä
Simolan perheen muutaman vuoden kestäneen uuden kodin etsinnän lopputulos oli, että ainoastaan uusi, varta vasten heille suunniteltu ja rakennettu koti täyttäisi kaikki asumisen toiveet.
– Kodiksi haluttiin ehdottomasti kivitalo, sillä se on energiatehokas, kestävin ja paloturvallisin vaihtoehto. Lisäksi pohdimme arvon säilymistä: hinnakkaalle espoolaiselle tontille on järkevintä rakentaa talo, jonka arvo säilyy kauas tulevaisuuteen, Teppo Simola kertoo.
Kivitalo päätettiin ostaa Lammilta osaurakoituna. Teppo hoitaisi projektinhallinnan ammattilaisena rakentamisen organisoinnin ja työmaan trafiikin. Varsinaiset rakentamistyöt tekisivät ulkopuoliset kunkin alan ammattilaiset.
– Pohdimme yhdessä Lammin myyjän ja asennuskoordinaattorin kanssa, mikä toimitusvalmius olisi meille paras ratkaisu. Saimme paljon selkeitä neuvoja ja päädyimme aluksi optiolla L-pakettiin. Loppujen lopuksi halusimme muutamia hiukan spesiaalimpia ratkaisuja, jolloin toimituslaajuus vaihdettiin M-paketiksi.
Paketin mukaisesti Lammi toimitti rakennusmateriaalit runkovalmiuteen saakka, ja Teppo etsi urakoitsijat tekemään tarvittavat työt.
– Saimme Lammilta listauksen heidän yhteistyöverkostostaan, ja suurin osa meidän urakoitsijoistamme valikoituikin tuolta listalta.
Kysyvälle löytyy apua
Kun et tiedä tai tunne asiaa riittävän hyvin, ota selvää asiantuntijoilta! Tämä oli Tepon ohjenuorana koko prosessin ajan.
– Kysyvä saa vastauksia. Ainakin me saimme tietoa runsain mitoin aina, kun pohdimme eri vaihtoehtoja ja sitä, kuinka ne sopisivat meille. Lammin asennuskoordinaattori, vastaava työnjohtaja, urakoitsijat, rautakaupan vastuumyyjä, suunnittelijat, kanssarakentajat – aivan kullanarvoisia tietolähteitä siinä vaiheessa kun uusia kysymyksiä tuli eteen.
– Minulla oli jo ennen tontin ostoa sininen ruutuvihko, johon merkitsin kaikki vastaan tulleet kysymykset, tiedot, vinkit ja selvitettävät asiat. Siitä muodostui muistilista, josta oli helppo tarkistaa asioita. Aina kun joku asia oli valmis, ruksin kyseisen tehtävän suoritetuksi.
Teppo muistuttaa, että toimiessaan projektinvetäjänä uusien asioiden äärellä täytyy tehdä sinnikkäästi töitä, olla mahdollisimman utelias ja omistaa pitkä pinna. Tässä oman kodin rakentamisprosessissa hän uskoo, että pelkässä etukäteisselvitystyössä meni useita satoja tunteja. Selvitystyöstä koitunutta työtaakkaa jaettiin vaimon kanssa osa-alueittain ja kun vaihtoehdot olivat karsiutuneet minimiin, asia käytiin yhdessä läpi ja päätettiin paras toteuttamisvaihtoehto.
– Projektinjohdossa täytyy olla ymmärrys myös syy-seuraussuhteista. Miten mikäkin asia vaikuttaa urakan sujumiseen, tekijöihin ja ratkaisuihin. Työmaa etenee koko ajan ja monia päätöksiä pitää tehdä oikea-aikaisesti, etteivät ne ala viivästyttää aikataulua. Lisäksi kaikilla valinnoilla on vaikutus myös budjettiin, joka täytyy olla hallinnassa koko ajan.
Teppo kiittelee myös Lammilta saatua apua projektin hallintaan. Sieltä saatiin esimerkiksi erittäin paikkansa pitävä arvio rakennusaikataulusta ja töiden etenemisestä vaiheittain, joka oli huomattavasti realistisempi kuin hänen itsensä alun perin hahmottelema.
Budjetointi
Simolat saivat budjetointiaan varten Lammilta arvion rakentamisen neliöhinnasta.
– Rakensimme juuri silloin, kun rakennusmateriaalien hinnat nousivat Ukrainan sodan vuoksi. Meille kerrottiin, että kannattaa varautua 2800–3000 euroon per bruttoneliö. Kun lopuksi laskimme toteutuneet kustannukset, ne asettuivat juuri tuohon haarukkaan.
Lopullisiin kustannuksiin vaikuttavat aina etenkin taloon tehdyt rakenneratkaisut ja materiaalivalinnat.
– Jos olisimme tehneet taloa jälleenmyyntimielessä ja perusmateriaaleilla, olisimme mahdollisesti päässeet jopa alle oletettujen neliökustannusten. Mutta me teimme itsellemme kotia ja valinnoissamme painoivat eniten omat toteutettavat asumisen unelmamme.
Simolan perheen rakennusprosessissa kustannussäästöjä syntyi Tepon hoitaessa itse projektinjohdon, mutta hintaa sille on oikeastaan mahdotonta määritellä.
– Me näemme asian mieluumminkin siten, että nyt itse projektia vetäneenä tiedän tarkalleen miten rakentaminen on sujunut, mitä ratkaisuja rakenteisiin on missäkin vaiheessa tehty ja miten ne on toteutettu. Kukaan ulkopuolisena projektiin palkattu ammattilainen ei voi paneutua samalla tavoin pienten yksityiskohtien hiomiseen kuin itselleen tekevä – laattojen saumajako, valokatkaisijoiden ja pistorasioiden sijainti, liukulasioven kynnyskorko ja sata muuta pientä asiaa, jotka voivat vaikuttaa lopulliseen asuinmukavuuteen.
– Esimerkiksi jos havaitsin työmaalla, ettei joku ratkaisu tunnukaan tarkoituksenmukaiselta, pystyin keskustelemaan tekijöiden kanssa vaihtoehtoisesta toteutustavasta ja sitten muuttamaan suunnitelmia ”lennosta”.
– Omaan taloprojektiin laitettua sitoumusta ei ole mistään ostettavissa, eikä siten ole rahalla määriteltävissä.
Lue myös artikkeli osaurakoinnista TÄÄLLÄ.
Artikkeli julkaistu alun perin Lammi Koti 2024 -lehdessä,
juttusarjassa Kolme kotia – kolme erilaista toteutustapaa 1/3.
Tilaa Lammi Koti 2024 -lehti tästä.