Kolme kotia – kolme erilaista toteutustapaa 2/3: Uusi koti itse rakentaen

Osaurakointi on kustannustehokas tapa rakennuttaa kivitalo. Vaikka monen palasen hallinta voi tuntua haastavalta, ei rakennuttaja ole kivitalounelmansa kanssa yksin, vaan ammattilaiset auttavat häntä juuri niin paljon kuin rakennuttaja haluaa. Kun itselle sopivaa vaihtoehtoa pohtii, kannattaa olla rehellinen niin oman osaamisen kuin ajankäytönkin suhteen. Ammattimainen projektinjohtaja on tavoitettavissa aina tarvittaessa, ja hän osaa todennäköisesti vastata yllättäviinkin kysymyksiin nopeasti. Toisaalta rakennuttaja tuntee oman kotinsa sitä paremmin, mitä enemmän hän on mukana projektissa.

Tässä juttusarjassa esittelemme kolme erilaista kotia ja toteutustapaa rakentaa Lammi Kivitalo.

Kolme kotia – kolme erilaista toteutustapaa 2/3:
Uusi koti itse rakentaen

Peetu ja Katri rakensivat vastikään jo toisen Lammi Kivitalonsa omatoimirakentajina. Tässä rakentamistavassa rakentajalla tulisi olla taitojen ohella suunnitelmallisuutta ja pikaistakin ongelmanratkaisukykyä.

Jo ensimmäinen itse rakennettu kivitalo onnistui täysin suunnitelmien mukaan, mutta sitten pariskuntaa ryhtyi viehättämään rinteeseen rakennettu talomalli siinä määrin, että sopivan tontin löydyttyä päätettiin jälleen ryhtyä rakentamaan.

– Päätös rakentamiseen ryhtymisestä oli varsin helppo, sillä aiemmat kokemukset olivat hyvät, Peetu ja Katri muistavat.

Kun ensimmäistä taloa suunniteltiin 1,5 vuotta, toisen etukäteisvalmistelut kestivät vain puolisen vuotta.

– Edellisestä rakentamiskerrasta oli niin vähän aikaa, että tiesimme hyvinkin tarkkaan, mihin olemme ryhtymässä, mitä haluamme ja kuinka talo olisi paras toteuttaa.

Monessa roolissa

Omatoimirakentajan arki ei ole pelkkää rakentamista.

– Lähes puolet ajasta kuluu organisointiin, suunnittelemiseen, valmisteluihin, puheluihin ja tarjouspyyntöjen tekemiseen. Näiden asioiden kanssa täytyy olla vähintään kolme askelta edellä ennen kutakin työvaihetta!

Peetu kiittelee etenkin ensimmäisen rakentamisen aikoihin kerrytettyä laajaa kontaktiverkostoa, jota selaamalla oli helppo lähteä pyytämään tarjouksia.

– Vaikka meillä on paljon kokemusta rakentamisesta, kysyin rohkeasti neuvoa ja apua ammattilaisilta. Sitä saimme esimerkiksi Lammilta aina tarvittaessa.

Rakentaminen vaatii tekijöiltään nopeaa ongelmanratkaisukykyä ja hermoja.

– Ei ole rakennustyömaata, jossa ei jossain vaiheessa olisi haasteita. Silloin on tärkeää, että Rakentajalla on hyvä paineensietokyky ja hän pystyy tarvittaessa tekemään nopeita päätöksiä.

Kokeneellekin talon rakentaminen on aikamoinen rutistus. Peetun ja Katrin uusi koti on 350-neliöinen, ja aikaa sen rakentamiseen kului hiukan yli vuosi. Tässä ajassa talo saatiin myös rapattua.

Peetu otti virkavapaata leipätöistään kolme kuukautta, minkä aikana talo rakennettiin vesikattovalmiiksi. Tämän jälkeen pariskunta rakensi töiden ohessa iltaisin, viikonloppuisin ja lomalla.

– Rakentaminen vaatii kurinalaisuutta. Pidämme erittäin tärkeänä, että rakennusprosessille määritetään aikajana ja asetetaan tavoite, milloin talon pitäisi olla valmis. Se kannustaa töihin, olivatpa olosuhteet mitkä tahansa.

Peetu muistaa esimerkiksi erään lokakuun lopun päivän.

– Lämpötila oli alle viisi astetta, vettä vihmoi vaakatasossa ja valmistin ontelokentän valun muotteja, sekä raudoituksia. Olisin mielelläni ollut jossain muualla, mutta tein työt sisulla valmiiksi.

Pariskunta muistuttaa taukojen tärkeydestä, sillä ne pitävät pään kasassa.

– Pienenkin etäisyyden ottaminen kirkastaa ajatusta. Välillä on pidettävä lomaa, sillä rakentajan on huolehdittava myös omasta jaksamisestaan.

Omatoimirakentaminen kannattaa

Vaikka tämä rakennustapa teettää muita malleja enemmän töitä, se myös palkitsee ja mahdollistaa.

– Pystyimme muuttamaan suunnitelmia lennosta, mikäli halusimme. Se ei olisi onnistunut, jos rakentaminen olisi ollut täysin ulkopuolissa käsissä. Viime hetken suunnitelmien päivitys varmasti hidasti rakentamista hiukan mutta takasi meidän näköisemme ja toiveidemme mukaisen kodin.

Itse rakentaminen tuntuu myös kukkarossa melkoisen isoina säästöinä.

– Meillä oli Peetun isä isona apuna koko rakentamisen ajan. Neliöhinnalle ei ole laskettu lopullista täysin tarkkaa euromäärää, mutta se liikkuu 1300–1600 eurossa per neliö. Tässä on otettava huomioon hintaa kohtuullistava rakennuspaikkakunta, mutta säästö on kuitenkin lähes tuhat euroa per neliö ulkopuolisella teetettyyn verrattuna.

 

Lue myös artikkeli osaurakoinnista TÄÄLLÄ.

Artikkeli julkaistu alun perin Lammi Koti 2024 -lehdessä
juttusarjassa Kolme kotia – kolme erilaista toteutustapaa 2/3.

Tilaa Lammi Koti 2024 -lehti tästä.